Задля вступу до Євросоюзу Україна виконає 11 вимог Угорщини стосовно прав нацменшин, – Стефанішина

11 пропозицій Угорщини щодо прав національних меншин, які потрібні для вступу до Європейського Союзу, Україна пообіцяла виконати.

Про це напередодні заявила віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина на Першій міжурядовій конференції щодо початку переговорів про членство України в ЄС.

"Україна постійно і наполегливо підтверджує свою рішучість у забезпеченні добросусідських відносин із сусідніми державами-членами, включно з питаннями, пов'язаними із захистом національних меншин", – наголосила посадовиця.

Як зауважила Стефанішина, наша держава "щиро віддана вирішенню і повній імплементації" 11 питань стосовно прав нацменшин, які зокрема порушив Будапешт. Також вона підкреслила, що Україна та Угорщина ведуть дискусії щодо пропозицій Будапешта.

"Ми очікуємо такого ж внеску в подальше взаєморозуміння, довіру та повагу і від наших сусідніх партнерів", – додала урядовиця.

Водночас віцепрем'єрка зазначила, що Угорщина також готова діяти в процесі захисту прав національних меншин, "погоджених у межах діалогу і на основі відповідних угод з Угорщиною, добросовісно і як внесок у взаємне розуміння, довіру та повагу".

Що відомо про блокування Угорщиною вступу України до ЄС

Нагадаємо, що після того, як Європейська комісія офіційно рекомендувала державам ЄС почати переговори щодо вступу до Євросоюзу України, посадовці Угорщини зробили гучні заяви:

Згодом уряд Угорщини також погрожував заблокувати початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу, заявляючи про порушення прав угорців в Україні.

Своєю чергою Верховна Рада 8 грудня 2023 року розширила права національних меншин в Україні, передусім у сфері освіти, ухваливши зміни до законів і узгодивши їх з рекомендаціями Єврокомісії, щоб не заблокувати старт переговорів про вступ України до ЄС.

А вже 15 червня міністр МЗС Угорщини заявив, що його країна зняла вето щодо початку перемовин України про вступ до ЄС. Оскільки Угорщина домоглась включення всіх своїх умов у переговорні рамки, на основі яких відбуватимуться перемовини про вступ України до Європейського Союзу.

Варто додати, 25 червня у Люксембурзі відбулася перша Міжурядова конференція щодо вступу України в ЄС, яка дасть офіційний старт перемовинам про членство України в Європейському Союзі.

Свіжі дописи

  • Новини

МВФ схвалив виділення Україні траншу на 2,2 млрд доларів

Рада директорів МВФ завершила четвертий перегляд програми розширеного фінансування для України (EFF), ухваливши рішення про виділення Україні… Читати більше

Friday June 28th, 2024
  • Новини

Ракетний удар по Дніпру: кількість постраждалих зросла до 12, серед них – вагітна жінка

У Дніпрі кількість травмованих унаслідок ракетного удару російських військ по житловому будинку увечері 28 червня… Читати більше

Friday June 28th, 2024
  • Новини

Україна повернула з російського полону 10 цивільних: серед них – заступник голови Меджлісу

З російського полону вдалося повернути ще десятьох цивільних громадян України, серед  них – заступник голови… Читати більше

Friday June 28th, 2024
  • Новини

У Міноборони підтвердили інформацію про знищення росцентру космічного зв’язку в Криму 23 червня

Міністерство оборони України підтвердило, що Сили оборони 23 червня знищили російський центр космічного зв'язку під… Читати більше

Friday June 28th, 2024
  • Новини

Генштаб: кількість боєзіткнень зросла до 131, найгарячішою точкою по всій лінії фронту залишається Покровський напрямок

На фронті від початку цієї доби сталося вже 131 бойове зіткнення з російськими військами, найбільшу… Читати більше

Friday June 28th, 2024
  • Новини

росія атакувала ТЕС ДТЕК понад 180 разів, втрачено 90% потужностей. Однак всі об’єкти планують відновити, – гендиректор

Генеральний директор «ДТЕК Енерго» Ільдар Салєєв упевнений, що всі енергообʼєкти компанії «рано чи пізно» будуть відновлені, хоч… Читати більше

Friday June 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.