fbpx
Сьогодні
13:43 26 Чер 2024

У Криму окупанти знищили античний Херсонес та поставили на його місці новобудову

English version here

Фото: Вікіпедія

У тимчасово окупованому Криму російські археологи та забудовники повністю знищили автентичну пам'ятку світового значення – Херсонес Таврійський. На його місці спорудили новий відкритий театр, а деякі археологічні знахідки вивезли до російських музеїв.

Про це розповіла старша наукова співробітниця Інститут археології НАН України Евеліна Кравченко на ІІІ Міжнародному форумі експертної мережі Кримської платформи.

Ще у 2015-2016 роках забудовники загородили оглядовими майданчиками археологічні залишки, що знаходились на поверхні: башти, стіни й колони. Пізніше на місці давньої цитаделі поставили античний відкритий театр, що створює навантаження близько тонни на оригінальну споруду.

Велику частину знайдених артефактів вивезли до російських музеїв, зокрема:

  • фрески,
  • посуд,
  • предмети побуту,
  • ікони.
Крим Херсонес

Так виглядають артефакти, які вивезли до російських музеїв. Фото: Евеліна Кравченко

Згодом розпочалося будівництво археологічного парку "Новий Херсонес", на місці залишків некрополя.

"Росіяни нічого не тямили в геологічній ситуації на цьому місці, тому розпочали знімати ґрунт на території звичайними екскаваторами. Якимось чином вони розкопали там давнє джерело, тому все залило", – розповіла Евеліна Кравченко.

Як зауважила археологиня, російські окупанти підмінюють оригінальні пам'ятки новобудовами, руйнуючи їх автентичність.

Крим Херсонес

Амфітеатр спорудили на місці давньої оборонної цитаделі. Фото: Евеліна Кравченко

"Зараз відбуваються негативні процеси з єдиною пам'яткою світового значення, яку ми встигли номінувати й внести у перелік пам'яток в Криму – з Херсонесом Таврійським", наголосила Кравченко.

Нині на місці археологічних залишків збудували фактично нове місто:

  • археологічний парк перекриває старі знахідки;
  • декілька розкопаних об'єктів поступово перенесли та відбудували в іншому місці;
  • на місці городища росіяни поставили Собор святого Володимира, що підпорядковується й освячений Московським патріархатом.

Що відомо про Херсонес Таврійський

Херсонес Таврійський – унікальна історична пам'ятка античної доби. З досліджень цієї забудови виявили систему організації та планування того часу.

Архітектором полісу став Гіпподам, в основу його будівельного плану покладена система поздовжніх і поперечних вулиць, які перетинаються під прямим кутом, утворюючи квартали.

Це єдина пам'ятка в Криму, яка має світове значення.

Херсонес був демократичною державою, приваблював мислителів, науковців і дослідників. Також займав важливі торговельні позиції на Чорному морі.

За часів Візантійської імперії лишався важливим адміністративним і торговим центром, місто стало одним із головних центрів християнства на півдні Криму.

Від початку 2000-х й до окупації Кримського півострову українські дослідники пропонували створити археологічний парк для того, щоб зберегти не лише окремі ділянки поліса, а всю місцевість.

Як писала "Рубрика", з 2014 року росія веде відкриту війну проти України. В хід йде й гуманітарна агресія — ворог руйнує, розкрадає та привласнює об'єкти нашої історико-культурної спадщини. Ворог вчиняє тисячі злочинів і серед них — спроби знищити нашу національну пам'ять, знищуючи археологічні, архітектурні й культурні пам'ятки. Детальніше про них — у нашому матеріалі: "Пам'ять, яку намагаються вкрасти: як росія чинить археологічні злочини".

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: