Північноатлантична рада ухвалила рішення призначити Рютте наступним генеральним секретарем НАТО

26 червня Північноатлантична рада вирішила призначити прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте наступним генеральним секретарем НАТО, який змінить чинного Єнса Столтенберга восени.

Про це повідомили у НАТО.

Рютте візьме на себе функції генерального секретаря вже з 1 жовтня 2024 року, коли закінчиться термін повноважень Столтенберга.

Нагадаємо, термін повноважень генерального секретаря НАТО становить чотири роки, після чого може відбутися повторне призначення.

Єнс Столтенберг обіймає цю посаду з 2014 року. Його друга каденція завершилася 30 вересня 2022 року, проте через російське вторгнення в Україну повноваження посадовця кілька разів продовжували. Востаннє — влітку 2023 року, хоча сам Столтенберг зізнавався, що не хоче цього.

Що відомо про Марка Рютте

57-річний Рютте вперше обійняв посаду в 2010-му і став найтривалішим прем'єр-міністром Нідерландів.

Рютте висунув свою кандидатуру на посаду нового генсека НАТО, отримавши публічну підтримку від урядів Сполучених Штатів, Великої Британії, Німеччини та Франції. Проте його кандидатура зіткнулася з опозицією з боку Угорщини, Словаччини та Румунії. Остання висунула свого кандидата — президента Румунії Клауса Йоганніса.

Згодом, Рютте зміг заручитися підтримкою Угорщини та Словаччини. Так, прем'єр-міністрові Угорщини Віктору Орбану Рютте пообіцяв, що жоден угорський військовий не братиме участі в місії НАТО в Україні, а угорські кошти не залучатимуться для допомоги українським військовим. Словаччина в обмін на підтримку Рютте попросила зміцнення протиповітряної оборони.

Британська газета The Guardian зазначає, що 57-річний нідерландський політик вступає на посаду у складний час для альянсу, коли "Україна стикається з безжальним тиском російських бомбардувань у її східних регіонах, а скептик щодо НАТО Дональд Трамп змагається за ще один термін у Білому домі".

Як відзначає Reuters, з моменту масштабного вторгнення рф в Україну він є вірним союзником Києва і критиком путіна. Нідерланди, зокрема, вважають росію відповідальною за збиття пасажирського рейсу MH17 на сході України в липні 2014-го.

Окрім того, Нідерланди одна з країн, що обіцяли Києву надати винищувачі F-16.

"Допомагаємо, щоб усі ваші відважні чоловіки та жінки в Україні звільнили країну від росіян", наголошував Рютте в інтерв'ю.

Своєю чергою Столтенберг про Рютте заявив:

"Я думаю, що Марк – дуже сильний кандидат. Він має великий досвід роботи на посаді прем'єр-міністра. І це буде добре для усіх нас, для НАТО і для мене".

Спостерігачі відзначають, що важливим активом Рютте є те, що він має добрі стосунки з Трампом та спроможний домовитись і з демократами, і з республіканцями, пише Politico.

Під його керівництвом Нідерланди також збільшили витрати на оборону до рівня, що перевищує поріг у 2% ВВП, необхідний для членів НАТО, пише агенція Reuters.

Свіжі дописи

  • Новини

МВФ схвалив виділення Україні траншу на 2,2 млрд доларів

Рада директорів МВФ завершила четвертий перегляд програми розширеного фінансування для України (EFF), ухваливши рішення про виділення Україні… Читати більше

Friday June 28th, 2024
  • Новини

Ракетний удар по Дніпру: кількість постраждалих зросла до 12, серед них – вагітна жінка

У Дніпрі кількість травмованих унаслідок ракетного удару російських військ по житловому будинку увечері 28 червня… Читати більше

Friday June 28th, 2024
  • Новини

Україна повернула з російського полону 10 цивільних: серед них – заступник голови Меджлісу

З російського полону вдалося повернути ще десятьох цивільних громадян України, серед  них – заступник голови… Читати більше

Friday June 28th, 2024
  • Новини

У Міноборони підтвердили інформацію про знищення росцентру космічного зв’язку в Криму 23 червня

Міністерство оборони України підтвердило, що Сили оборони 23 червня знищили російський центр космічного зв'язку під… Читати більше

Friday June 28th, 2024
  • Новини

Генштаб: кількість боєзіткнень зросла до 131, найгарячішою точкою по всій лінії фронту залишається Покровський напрямок

На фронті від початку цієї доби сталося вже 131 бойове зіткнення з російськими військами, найбільшу… Читати більше

Friday June 28th, 2024
  • Новини

росія атакувала ТЕС ДТЕК понад 180 разів, втрачено 90% потужностей. Однак всі об’єкти планують відновити, – гендиректор

Генеральний директор «ДТЕК Енерго» Ільдар Салєєв упевнений, що всі енергообʼєкти компанії «рано чи пізно» будуть відновлені, хоч… Читати більше

Friday June 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.