fbpx
Сьогодні
15:46 26 Чер 2024

Призначення генсеком НАТО прем'єра Нідерландів: Зеленський відреагував на рішення Альянсу

Фото: Офіс Президента

26 червня президент Володимир Зеленський привітав главу уряду Нідерландів Марка Рютте з рішенням союзників призначити його наступним генеральним секретарем Північноатлантичного Альянсу.

Про це Глава держави написав у соцмережі Х (Twitter), пише Рубрика.

Як зазначив український лідер, коли в жовтні Рютте перебере цю посаду від Єнса Столтенберга, "ми розраховуємо на продовження нашої спільної роботи із забезпечення захисту людей і свободи в усій нашій євроатлантичній спільноті".

"Я знаю Марка Рютте як принципового та сильного лідера, який протягом останніх років неодноразово демонстрував свою рішучість і далекоглядність", – зауважив Зеленський.

Президент також подякував Єнсу Столтенбергу за значний внесок у зміцнення НАТО протягом попередніх десяти років його перебування на посаді, а також за непохитну підтримку боротьби України за свободу.

Нагадаємо, що 26 червня Північноатлантична рада вирішила призначити прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте наступним генеральним секретарем НАТО, який змінить чинного Єнса Столтенберга восени.

Термін повноважень генерального секретаря НАТО становить чотири роки, після чого може відбутися повторне призначення.

Єнс Столтенберг обіймає цю посаду з 2014 року. Його друга каденція завершилася 30 вересня 2022 року, проте через російське вторгнення в Україну повноваження посадовця кілька разів продовжували. Востаннє — влітку 2023 року, хоча сам Столтенберг зізнавався, що не хоче цього.

Варто додати, що з моменту масштабного вторгнення рф в Україну Рютте є вірним союзником Києва і критиком путіна. Нідерланди, зокрема, вважають росію відповідальною за збиття пасажирського рейсу MH17 на сході України в липні 2014-го.

Окрім того, Нідерланди одна з країн, що обіцяли Києву надати винищувачі F-16.

Спостерігачі відзначають, що важливим активом Рютте є те, що він має добрі стосунки з Трампом та спроможний домовитись і з демократами, і з республіканцями, пише Politico.

Під його керівництвом Нідерланди також збільшили витрати на оборону до рівня, що перевищує поріг у 2% ВВП, необхідний для членів НАТО, пише агенція Reuters.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: