fbpx
Сьогодні
13:58 26 Чер 2024

Мобілізація представників культури: у Мінкульті розкритикували це рішення

Фото: facebook.com/karandieiev

Виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв вважає "не до кінця грамотною та виваженою" політику щодо мобілізації представників української культури.

Про це він заявив на всеукраїнському форумі "Культура під час війни. Людський капітал" у Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

Карандєєв зазначив, що станом на травень сфера культури України втратила 18% працівників, а 13% закладів культури в Україні припинили свою діяльність від початку повномасштабної війни.

"На жаль, ми втрачаємо не тільки там, де немає стін і виїхали люди. Ми втрачаємо, і будемо про це говорити, внаслідок не до кінця грамотної та виваженої на сьогодні політики щодо мобілізації представників української культури", підкреслив в.о. міністра.

Зі слів Карандєєва, відсоток мобілізації по всій країні діячів культури не перевищує 10%, але "нерівномірність і несправедливість уваги в конкретних випадках" призводить до того, що окремі установи культури змушені припиняти свою діяльність, оскільки "немає тих людей, які забезпечують їх роботу".

Посадовець вважає за необхідне знайти підхід, який би дозволив максимально зберегти людей, які "несуть у собі, своєю діяльністю те важливе, що нам сьогодні потрібно".

Нагадаємо, 18 травня набув чинності новий закон про мобілізацію в Україні, який посилює мобілізаційні заходи. Кабінет міністрів останніми днями ухвалив пакет постанов, якими затверджуються порядки мобілізації та військового обліку.

Тепер роботодавці, відповідно до постанови Кабінету міністрів, можуть видавати повістки  військовозобов'язаним.

Також з 18 липня повістки до ТЦК почнуть надсилати поштою через 60 днів після набрання чинності закону про мобілізацію.

До того ж відтепер в Україні представники територіальних центрів комплектування мають право вручати повістки резервістам та військовозобов'язаним цілодобово.

З набранням чинності новим законом штрафи підвищаться в кілька разів. Зокрема, фактично запроваджуються три режими – порушення, повторне порушення та порушення під час воєнного стану.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: