fbpx
Сьогодні
20:48 25 Чер 2024

ЗМІ: в середу Рютте офіційно призначать генсеком НАТО

Фото: AP Photo / Vincent Thian

Прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте вже завтра, 26 червня, буде оголошено новим генсеком НАТО. Він вступить на посаду у жовтні.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Barron's.

Як повідомляє видання, неназвані дипломати розповіли, що Рютте оголосять генсеком після того, як посли всіх 32 країн-членів Альянсу дадуть "зелене світло" для такого призначення.

При цьому дипломати уточнили, що Рютте змінить нинішнього генсека НАТО Єнса Столтенберга після того, як у останнього завершаться повноваження 1 жовтня.

Нагадаємо, раніше Рубрика повідомляла, що усі члени Північноатлантичного альянсу домовилися, що прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте стане наступним генсеком НАТО.

Вибори генсека НАТО

Термін повноважень генерального секретаря НАТО становить чотири роки, після чого може відбутися повторне призначення.

Єнс Столтенберг обіймає цю посаду з 2014 року. Його друга каденція завершилася 30 вересня 2022 року, проте через російське вторгнення в Україну повноваження посадовця кілька разів продовжували. Востаннє — влітку 2023 року, хоча сам Столтенберг зізнавався, що не хоче цього.

На тлі цього нідерландський прем'єр-міністр Марк Рютте висунув свою кандидатуру на посаду нового генсека НАТО, отримавши публічну підтримку від урядів Сполучених Штатів, Великої Британії, Німеччини та Франції.

Проте його кандидатура зіткнулася з опозицією з боку Угорщини, Словаччини та Румунії. Остання висунула свого кандидата — президента Румунії Клауса Йоганніса.

А втім, Рютте зміг заручитися підтримкою Угорщини та Словаччини. Так, прем'єр-міністрові Угорщини Віктору Орбану Рютте пообіцяв, що жоден угорський військовий не братиме участі в місії НАТО в Україні, а угорські кошти не залучатимуться для допомоги українським військовим. Словаччина в обмін на підтримку Рютте попросила зміцнення протиповітряної оборони.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: