fbpx
Сьогодні
13:50 25 Чер 2024

ЄСПЛ визнав рф винною у порушення прав людини в Криму

Фото: З відкритих джерел

25 червня Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) оголосив рішення по суті в першій міждержавній справі в "Україна проти Росії (щодо Криму)" та остаточно визнав існування систематичних порушень прав людини в окупованому Криму з боку держави-агресорки.

Про це повідомила Уповноважена у справах ЄСПЛ Маргарита Сокоренко у Facebook, рішення суду.

"Це розгромне рішення ЄСПЛ для агресора! Кілька хвилин тому ЄСПЛ оголосив рішення по суті в першій міждержавній справі в ЄСПЛ "Україна проти росіі (щодо Криму)".

ЄСПЛ визнав, що уряд України довів існування систематичних порушень наших громадян з початку окупації Росією Криму в лютому 2014 року", — написала Сокоренко.

Як зазначають, справа "Україна проти Росії (щодо Криму)" стосувалася тверджень України про систематичні порушення Європейської конвенції з прав людини Російською Федерацією в Криму, починаючи з лютого 2014 року.

Вона також стосувалася тверджень про систематичні переслідування українців за їхню політичну позицію та/або проукраїнську діяльність ("українські політичні в'язні"), які мали місце переважно в Криму, а також в інших частинах України або в Російській Федерації з початку 2014 року.

Як передає Укрінформ, суд зокрема, наголосив, що мали місце порушення:

  • статей 2 (право на життя);
  • 3 (заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження);
  • 5 (право на свободу та особисту недоторканність);
  • 6 (право на справедливий суд);
  • 7 (відсутність покарання без закону;
  • 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя);
  • 9 (свобода віросповідання);
  • 10 (свобода вираження поглядів);
  • 11 (свобода зібрань);
  • 14 (заборона дискримінації),
  • 18 (обмеження на використання обмежень прав) Європейської конвенції з прав людини.

Окрім того, суд вирішив, що росія не виконала свої зобов'язання за статтею 38 Конвенції щодо якнайшвидшого вжиття заходів для безпечного повернення ув'язнених, переведених з Криму до пенітенціарних установ, розташованих на території Російської Федерації.

На думку суду, у нього є достатньо доказів – зокрема, доповідей міжурядових та неурядових організацій, підтверджених показаннями свідків та іншими матеріалами, – для висновку, що інциденти були достатньо численними й взаємопов'язаними, щоб скласти систему порушень.

Щобільше, очевидна відсутність ефективного розслідування інцидентів свідчить про те, що така практика офіційно толерувалася російською владою.

Довідка 

Варто зазначити, що рішення по суті у "кримській" справі стосується першого позову України, з якого почалася історія міждержавних справ України проти Росії в ЄСПЛ.

Росія з 2022 року припинила брати участь у провадженнях в ЄСПЛ попри те, що досі несе відповідальність за рішеннями щодо скарг, поданих до вересня 2022 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: