fbpx
Сьогодні
фото 21:48 25 Чер 2024

У Відні відбулося тренування за участі 13-річної українки: дівчинка втратила ноги через обстріл росіян

Фото: Укрінформ

У столиці Австрії відбулося символічне тренування та подальша пробіжка з незламною Яною Степаненко – 13-річною українкою, яка втратила обидві ноги під час обстрілу рф Краматорська два роки тому.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Укрінформ.

Попри втрату кінцівок дівчинка не здалася, навчилася заново ходити на протезах і навіть бігати – подолала п'ять кілометрів на Бостонському марафоні.

«Ми всі тут зібралися, щоб нагадати про те, що в Україні триває війна, і від неї страждають не лише дорослі, військові, які на передовій, але й прості діти. Яночка наша тут, зірка наша, амбасадор миру України в усьому світу. Про неї вже і так багато людей знають, але хочеться, щоб ще більше дізналися – про її силу, стійкість та незламність. І якраз «Незламні» (Unbroken) – це про нашу екосистему незламності, яка знаходиться у Львові», – заявила перед початком тренування представниця благодійного фонду Unbroken Юлія Логвиненко.

тренування за участі незламної 13-річної українки

Фото: Укрінформ

Національний реабілітаційний центр «Незламні» та його фонд із самого початку опікуються Яною та її мамою, які постраждали внаслідок російського обстрілу вокзалу у Краматорську.

«Яна своєю силою доводить, що немає неможливих речей», – наголосила Логвиненко.

Зі свого боку посол України в Австрії Василь Химинець привернув увагу до страждань, які російська агресія проти України спричиняє дітям як найвразливішій категорії. Звертаючись до присутніх австрійських партнерів та представників ЗМІ, він вказав на важливість продовження допомоги Україні та реалізації гуманітарних проєктів з підтримки українських дітей.

тренування за участі незламної 13-річної українки

Фото: Укрінформ

«Ми маємо разом, і це наш заклик також до австрійських партнерів та друзів: продовжуйте бути з нами та допомагайте нам. Допомагайте нашим дітям – це вираження людяності», – сказав він.

Саме тренування «Рухатися і не здаватися», яке було організовано за підтримки українського бігового клубу Відня Ustream Runners, проходило на алеї парку Пратер. Його місце було вибрано невипадково – найкращий марафонець планети Еліуд Кіпчоґе встановив тут світовий рекорд, пробігши марафонську дистанцію за 1 годину 59 хвилин та продемонструвавши силу духу людини.

Перед розминкою та символічним забігом до пам'ятної відмітки з рекордом Кіпчоґе Яна Степаненко також поділилася своїми враженнями від особистої участі у Бостонському марафоні рік тому.

тренування за участі незламної 13-річної українки

Фото: Укрінформ

«До Бостонського марафону готувалася я два місяці, у мене було два тренери і один фізіотерапевт. Підготовка була просто чудовою, у мене були дуже чудові заняття. Також готувалися ми разом з Олександром Рясним, якому я допомагала зі зборами на біговий протез… Біглося мені дуже чудово. Дуже велика підтримка від людей. І ця підтримка надавала мені дуже багато сили не здаватися і продовжувати бігти», – сказала вона.

Незламна українка побажала усім своїм співвітчизникам «не здаватися, вірити в себе, і щоб була підтримка від самих себе, від рідних та від інших людей».

Незламну українку Яну Степаненко знає весь світ. Дівчинка, яка втратила обидві ноги внаслідок ракетного удару росіян по залізничному вокзалу в Краматорську, подолала 13 квітня 2023 року на протезах п'ять кілометрів на Бостонському марафоні – одному з найпрестижніших і наймасштабніших забігів у світі. Навіть більше, дівчинка зібрала гроші на протез 30-річному захисникові Олександру Рясному і планує надалі займатися волонтерством.

Життя двійнят Яни та Ярослава та їхньої мами Наталії з Нью-Йорка на Донеччині перевернулося 8 квітня 2022 року. Тоді російська ракета «Точка-У» прилетіла по залізничному вокзалу Краматорська і вбила 57 людей, серед яких були й діти. Ще 114 українців було поранено, серед них Яна та Наталя Степаненки. Тоді з ними на вокзалі була родичка – вона загинула.

тренування за участі незламної 13-річної українки

Фото: Укрінформ

Степаненків евакуювали до Львова, вони дали своєрідний «старт» Національному реабілітаційному центру «Незламні» (Unbroken). Після численних операцій та кількох місяців лікування у Львові, коли єдиною підтримкою і опікою Наталі та Яни залишався 12-річний Ярослав, їх евакуювали на протезування в США. У Сан-Дієго вони зробили перші кроки на протезах та заново навчилися ходити.

У США на обличчя дівчинки повернулася усмішка, вона почала відкривати нові можливості, але повернення додому було найбільшим бажанням. Степаненки повернулися до Львова, проживши рік у Сан-Дієго.

тренування за участі незламної 13-річної українки

Фото: Укрінформ

Нові протези для дівчинки виготовили вже в майстерні центру «Незламні» у Львові, де вона й надалі проходить реабілітацію і перебуває під наглядом лікарів.

Національний реабілітаційний центр Unbroken, аналогів якому нема у Європі, запрацював у Львові після повномасштабного вторгнення РФ. З відкриттям нового корпусу рік тому тут робитимуть 10 тисяч операцій протягом року та зможуть допомогти понад 50 тисячам українців, які постраждали від війни.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: