fbpx
Сьогодні
09:24 25 Чер 2024

У Мінреінтеграції озвучили кілька шляхів для виїзду українців з окупації

Фото: з відкритих джерел

Віцепрем'єр-міністр-міністр  з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомила, що для виїздку із тимчасово захоплених росією територій громадяни України можуть скористатися пунктом пропуску Колотилівка (Росія) – Покровка (Україна).

Про це вона розповіла в інтерв'ю 24 каналу, передає Рубрика.

"Нині є кілька шляхів, якими можуть скористатися українці, щоб з окупованих територій повернутися на підконтрольні Києву. Зокрема, один з них є на Сумщині. Це пункт пропуску Колотилівка – Покровка", – зазначила вона.

Крім того, додала вона, ще є шлях через Білорусь, пункт пропуску Мокрани – Доманове.

Також, за словами Верещук, можна виїхати через Грузію, через тимчасово окупований український Крим.

"Люди можуть скористатися іншими шляхами, але вони усі йдуть через територію Росії", – розповіла вона.

Віцепрем'єрка зауважила, що на цих шляхах майже не працюють міжнародні організації, але є невеликі волонтерські групи, які допомагають людям купити квитки, які допомагають виїхати маломобільним людям.

"Коли ж вже перетинають кордон з Україною, тут їх чекаємо ми. Їх чекає Сумська ОВА, хаб, тепла їжа, медикаменти, відповідні документи. Перша виплата на пероні у Києві чи у Львові, чи в Полтаві, чи в Харкові. Їх чекає грошова підтримка, а також безплатний квиток в ту частину України, яку вони для себе обрали", – додала вона.

Довідка

Станом на травень статус внутрішньо переміщених осіб мали 4,6 мільйона людей, водночас виплати від держави отримували лише 1,5 мільйона українців.

"Наразі внутрішньо переміщених осіб 4,6 мільйона офіційно. Ця цифра означає, що їхня кількість зменшилася, бо загалом було 4,9 мільйона. Це пояснюється тим, що були введені певні зміни, зокрема минулого року. Люди, які виїхали за кордон, втратили такий статус. Люди, які повернулися до своїх домівок, теж втратили такий статус", – сказала Верещук.

Водночас Верещук поінформувала, що останнім часом кількість евакуйованого населення з небезпечних районів України "не є значною".

"Наприклад, з Сумщини за травень евакуювалися 3,5 тисячі осіб, із Харківщини – 6,5 тисячі людей. Йдеться про тих, хто отримав довідку ВПО вперше. Водночас є й ті, хто отримали вдруге – вони вже були на обліку", – зазначила Верещук.

Віцепрем'єрка підкреслила, що кількість осіб, які зараз отримають виплати як ВПО, становить 1,5 мільйона.

"Давайте відрізняти кількість довідок ВПО і кількість тих, хто отримує виплати. У нас 4,6 мільйона тих, хто є ВПО за довідками, і лише півтора мільйона тих, хто отримує виплати: є особи, які за доходами не отримують таких виплат. Є люди, яким виплати скоротили", – сказала вона.

Як писала Рубрика, мешканцям тимчасово окупованих територій важко як виїхати, так і адаптуватися на новому місці — над цими завданнями працює Helping to Leave. Щоб розповісти іншим про складність втрати дому та залучити якомога більше підтримки для виїзду й адаптації переселенців, організація запустила кампанію, символом якої стали речі, які українці забирали з собою під час евакуації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: