fbpx
Сьогодні
14:09 25 Чер 2024

МКС у Гаазі видав ордери на арешт Шойгу та Герасимова

English version here

Напередодні Палата досудового провадження II Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт Сергія Кужугетовича Шойгу та Валерія Васильовича Герасимова.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сайт МКС.

Як повідомляють, Палата досудового провадження II Міжнародного кримінального суду до складу якої входять суддя Розаріо Сальваторе Айтала, головуючий, суддя Серхіо Херардо Угальде Годінес та суддя Хайкель Бен Махфуд, видала ордери на арешт двох осіб, пана Сергія Кужугетовича Шойгу та пана Валерія Васильовича Герасимова, у контексті ситуації в Україні щодо ймовірних міжнародних злочинів, скоєних щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року.

Шойгу, який був міністром оборони Російської Федерації на момент передбачуваної поведінки та Герасимов, начальник Генерального штабу Збройних Сил Російської Федерації та перший заступник міністра оборони Російської Федерації на момент передбачуваної поведінки, несуть відповідальність за:

  • воєнний злочин спрямування нападів на цивільні об'єкти (стаття 8 Римського статуту),
  • воєнний злочин, пов'язаний із заподіянням надмірної випадкової шкоди цивільному населенню або пошкодженням цивільних об'єктів (стаття 8 Римського статуту),
  • злочин проти людяності, пов'язаний із нелюдськими діями згідно зі статтею 7 Римського статуту.

"Існують обґрунтовані підстави вважати, що вони несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезгадані злочини за вчинення діянь спільно та/або через інших осіб, наказ про вчинення злочинів та/або за нездійснення ними належного контролю над силами, що перебувають під їхнім командуванням", зазначили у документі.

У МКС наголосили, що два ордери на арешт були видані за заявами, поданими стороною обвинувачення. Палата досудового провадження ІІ вважала, що є обґрунтовані підстави вважати, що двоє підозрюваних несуть відповідальність за ракетні удари, завдані збройними силами РФ по українській електроенергетичній інфраструктурі щонайменше з 10 жовтня 2022 року щонайменше до 9 березня 2023 року.

За цей період збройні сили росії завдали великої кількості ударів по численних електростанціях і підстанціях у різних місцях України.

Зміст ордерів видано під грифом "таємно" з метою захисту свідків та забезпечення безпеки розслідування.

"Однак, беручи до уваги, що поведінка, подібна до тієї, про яку йдеться в ордерах на арешт, і яка є порушенням міжнародного гуманітарного права, як видається, триває, Палата вважає, що поінформованість громадськості про ці ордери може сприяти запобіганню подальшому вчиненню злочинів, передбачених статтею 58 Римського статуту", – додали у суді.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, 5 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт командувача дальньої авіації росії Сергія Кобилаша та командувача Чорноморського флоту рф Віктора Соколова. Як зазначається, відповідне рішення схвалили у межах розслідування потенційних воєнних злочинів російських окупантів на території України, скоєних у період з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року.

Окрім того, 17 березня 2023 року МКС видав ордер на арешт президента російської федерації володимира путіна. Також орден було видано на ім'я уповноваженої при президентові росії з прав дитини марії олексіївни львової-белової.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: