fbpx
Сьогодні
11:58 25 Чер 2024

Чубаров наголосив, що Україна має прийняти судове рішення щодо депортації кримських татар 1944 року

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров під час Третього міжнародного форуму експертної мережі Кримської платформи, який проходить у Києві, заявив, що Україна має прийняти судове рішення щодо незаконної депортації кримських татар 1944 року. Це допоможе збільшити кількість країн, які визнають депортацію кримських татар геноцидом.

Про це пише Укрінформу, передає Рубрика.

"Політичне рішення (ред. щодо визнання депортації кримських татар 1944 року геноцидом) прийнято, ми маємо прийняти судове", – сказав він

За словами Чубарова, діяльність щодо визнання депортації кримських татар геноцидом перенесено від Меджлісу кримськотатарського народу на площину міжнародних організацій.

"І це звернення, яке було схвалене Верховною Радою України напередодні 80-тих роковин депортації кримськотатарського народу має дуже велике значення. Схвалена спільна заява керівників Ради Європи", – додав він.

Глава Меджлісу поінформував, що питання визнання геноцидом депортації кримських татар 1944 року буде обговорюватися на наступному саміті Кримської платформи восени.

"Я сподіваюся, що це приведе до того, що кількість держав, які політично визнають депортацію кримського народу геноцидом збільшиться. Зараз з моєї точки зору найближче до цього підійшли Чехія і Польща", – додав він.

В той же час, голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв, зазначив, що визнання депортації кримськотатарського народу в судовому плані "зависло".

"Тут є багато причин, в тому числі і повномасштабна агресія Росії. Питання відкрите, ми продовжуємо роботу. Але якби було судове рішення, це було б таким додатковим інструментом для того, щоб з'явилися б політичні рішення багатьох країн", – зауважив він.

При цьому Барієв зазначив, що робота з депутатами парламентів різних країн ведеться, вже є напрацювання.

"Ми очікуємо, що в цьому році будуть нові рішення, але зараз нам потрібні нові комунікації тому, що склад парламенті змінюється і нам потрібно це враховувати", – пояснив він.

Довідка

Із 18 травня 1944 року за наказом Сталіна було розпочато депортацію кримських татар з Криму до Середньої Азії. Близько 200 тисяч людей депортували в залізничних товарних вагонах. Злочин депортації призвів до численних жертв. Протягом кількох днів цілий народ було позбавлено Батьківщини.

В ешелонах смерті, у місцях спецпоселень загинули тисячі людей. Було знищено цілі родини.

Після депортації радянський режим вдався до нівелювання історичної пам'яті про кримську державність та кримських татар. 25 червня 1946 року Крим був позбавлений статусу автономії та перетворений на звичайну область РРФСР, а протягом наступних двох років понад 80% оригінальної кримської топоніміки було замінено на стандартні радянські назви.

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу відзначається щорічно 18 травня, у річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року. Започаткований 12 листопада 2015 року постановою Верховної Ради України. Тією ж постановою ВР визнала депортацію кримськотатарського народу з Криму актом геноциду.

8 травня цього року Верховна Рада ухвалила Звернення до урядів та парламентів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей у зв'язку з 80-ми роковинами геноциду кримськотатарського народу визнати депортацію кримських татар у 1944 році актом геноциду.

На сьогодні 4 парламенти держав визнали депортацію кримськотатарського народу геноцидом – це:

  • Україна,
  • Латвія,
  • Литва,
  • Канада.
Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: