fbpx
Сьогодні
21:38 24 Чер 2024

З початку війни рф вбила 479 українських спортсменів та тренерів: серед них – чемпіони світу, Європи та учасники Олімпійських ігор

English version here

Фото: Міністерстві молоді та спорту України

24 червня 2024 року у Міністерстві молоді та спорту України провели пресконференцію на тему «Воєнні злочини росії та втрати українського спорту».

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Мінмолодьспорту.

Під час заходу очільник Мінмолодьспорту Матвій Бідний повідомив, що з початку війни росіяни вбили 479 українських спортсменів та тренерів, серед яких були чемпіони світу, Європи та учасники Олімпійських ігор. Багато атлетів отримали інвалідність.

«Кожен вбитий росією спортсмен – це трагедія для всієї спортивної родини. Ці злочини є не тільки ударом по нашому спорту, але й спробою агресора завдати удару по нашій національній ідентичності», – наголосив Матвій Бідний. 

Віцепрезидент НОК України Олександр Крикун зазначив, що росія систематично руйнує спортивну інфраструктуру України. Він зауважив, що росіяни пошкодили та знищили 518 спортивних об'єктів, серед яких 15 баз олімпійської підготовки.

«Ці об'єкти були місцем тренувань найтитулованіших українських спортсменів», – сказав Крикун. 

Перший заступник Генерального прокурора Олексій Хоменко підкреслив, що всі ці злочини кваліфікуються як воєнні за статтею 438 Кримінального кодексу України. Від початку війни задокументовано руйнування понад 160 тисяч об'єктів цивільної інфраструктури. Вже встановлено 48 осіб серед військових рф, які здійснювали не вибіркові обстріли.

Олексій Хоменко наголосив, що наразі є докази щодо лише частини звірств, які ворог чинив та продовжує чинити під час окупації українських територій.

«Всі масштаби злочинів ворога ми зможемо оцінити лише після звільнення всієї території нашої країни. Та вже зараз ми розслідуємо ті злочини, про які нам відомо та співпрацюємо з міжнародними партнерами для покарання росії з використанням механізмів міжнародного правосуддя», – зазначив перший заступник Генпрокурора. 

Учасники пресконференції закликали міжнародну спільноту підтримувати Україну і засудити злочини росії. Вони наголосили, що перемога України буде перемогою всього цивілізованого світу.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: