fbpx
Сьогодні
15:40 24 Чер 2024

ЄС схвалив до €1,4 млрд військової допомоги для України з доходів від заморожених активів рф, - ЗМІ

English version here

24 червня країни Європейського Союзу схвалили перший транш військової допомоги для України розміром до 1,4 мільярда євро, що надійде з доходів від заморожених російських активів.

Про це пишуть Politico з посиланням на чотирьох дипломатів та кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк, передає Рубрика.

Зазначається, що гроші скеровують через Фонд допомоги Україні, але виплати блокувала Угорщина. Тепер же юридична служба Ради ЄС стверджує, що Будапешт не може зупинити ці виплати, оскільки утримався під час голосування на початку цього року щодо створення Фонду.

А причиною, яка дозволяє обхідний шлях, є те, що кошти надходять не від платників податків, заявили посадовці.

Остаточна сума, яку отримає Київ, поки невідома, але дипломати кажуть, що вона становить від 1,2 до 1,4 мільярда євро.

Гроші забезпечать прямі закупівлі для війська, зокрема йдеться про боєприпаси та системи протиповітряної оборони. Чверть суми спрямують на закупівлі в української промисловості.

За даними видання, країни мали висловити свою думку щодо траншу до 11:00, і жодна не проголосувала проти. Рішення не вимагало одностайності, тобто Угорщина не могла його блокувати.

Попри сьогоднішню домовленість, угорці продовжують блокувати виплату 6,6 мільярда євро для ЗСУ як часткове відшкодування за закуплене для України озброєння.

За словами одного дипломата, Будапешт "розлючений" тим, що сталося сьогодні.

Очікується, що офіційно про погоджений транш оголосять пізніше цього дня на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі.

Що відомо про передачу прибутків конфіскованих російських активів Україні

14 червня на Саміті G7 в Італії лідери країн G7 домовилися про спрямування Україні близько 50 млрд доларів США до кінця року. Кошти будуть обслуговуватися та погашатись шляхом майбутніх прибутків, отриманих від заморожених суверенних російських активів, що знаходяться в Європейському Союзі та інших юрисдикціях.

Зауважимо, що країни Європейського Союзу наразі не братимуть безпосередньої участі в кредиті на $50 млрд, який група "Великої сімки" планує надати Україні.

"Сполучені Штати, а також Канада, Велика Британія та, ймовірно, Японія, в межах своїх конституційних обмежень, уже оголосили (і нададуть) кредит (Україні – ред.) у розмірі близько $50 мільярдів", – сказала італійська прем'єрка на пресконференції за підсумками саміту лідерів G7.

Варто додати, що Сполучені Штати Америки готові надати Україні кредит у розмірі $50 млрд, який буде погашатися прибутками від заморожених російських активів, при умові, що Європейський Союз зможе продовжити  санкції проти Москви на невизначений термін.

За відкритою інформацією, на балансі Euroclear нині перебувають 192 млрд євро активів російського Центробанку. ЄС шукає правові механізми для подальшого поводження з цими заблокованими ресурсами, а також із нарахованими на них відсотками, обсяг яких за минулі два роки сягнув 5 млрд євро.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: