fbpx
Сьогодні
09:15 24 Чер 2024

Центри ветеранського розвитку. Як вони допомагають бійцям повернутись до мирного життя?

Центри ветеранського розвитку майже рік працюють в різних містах України. Зокрема, один із перших таких Центрів відкрився при Харківському національному університеті імені Каразіна. Наскільки практичними для ветеранів і наближеними до реалій життя є курси Центру, яких знань та нових навичок потребують ветерани для кращої адаптації до нового життя з'ясовував у новому випуску подкасту "Пліч-о-пліч" на Радіо "Накипіло" ведучий Володимир Носков, пише Рубрика.

У чому проблема?

Ветерани, які повертаються до мирного життя, вкрай важко адаптуються до нових реалій, потребують підтримки у вирішенні багатьох питань. Це і юридичні моменти з оформленням різноманітних документів, і медична допомога та реабілітація, і перекваліфікація.

Так сталося із ветераном війни Дмитром зі Львова, який попросив не називати його прізвища. До повномасштабного вторгнення чоловік працював в комерційній службі. Однак незадовго до вторгнення Дмитро мобілізувався Але наприкінці 2022 року у військовослужбовця почалися серйозні проблеми зі здоров'ям, тому він демобілізувався.

Після лікування в шпиталі чоловік пройшов військово-лікарську комісію. А вже на етапі оформлення посвідчення і статусу учасника бойових дій у Дмитра почали виникати проблеми.

Тому колишній військовослужбовець звернувся до волонтерів, до громадських організацій. Врешті знайшов військового адвоката і вирішив ці питання. Під час консультацій з юристами Національного університету імені В.Н. Каразіна, Дмитро вирішив пройти сертифікатну програму для ветеранів та членів їхніх родин. Спочатку він навчався, щоб мати змогу захищати власні права, але під час навчання, зрозумів, що допомога потрібна не тільки йому, але й іншим демобілізованим. Тому почав запрошувати інших ветеранів онлайн-курс, а також підказувати людям, як треба діяти в певних ситуаціях.

Центри ветеранського розвитку майже рік працюють в різних містах України

Яке рішення?

Центр ветеранського розвитку є ключовим елементом у непростому процесі переходу людини від військової служби до цивільного життя. Вони сприяють реабілітації ветеранів та інтеграції їх у свої громади. Центр ветеранського розвитку має всі можливості накопичувати потенціал науковців, дослідників університетських кафедр різних спеціальностей, бізнес-програм, а також експертизу громадських організацій і головне — чути і орієнтуватися на досвід та запити самих ветеранів.

Інклюзивні процеси, реінтеграція, реабілітація і навчання нових професій, а також саме працевлаштування мають бути гарантованим правом для ветеранів і ветеранок, а не привілеями, яких вони змушені вимагати від своїх громад.

Ці послуги мають бути міцно вмонтовані в систему державних послуг. Так уважають представники влади й міжнародні партнери, що взяли участь у недавній мережевій зустрічі представників регіональних центрів ветеранського розвитку. Захід відбувся на початку червня у Києві під егідою Міністерства у справах ветеранів України за всебічної підтримки програми розвитку ООН (UNDP). Разом збиралися координатори ветеранських центрів, що працюють на базі університетів, щоби окреслити їхню роль у процесах довгострокової реінтеграції українських ветеранів і ветеранок на національному, обласному та місцевому рівнях.

Центри ветеранського розвитку майже рік працюють в різних містах України

Як це працює? 

Пілотному проєкту Мінветеранів зі створення центрів ветеранського розвитку незабаром виповниться рік. Перший з'явився 24 липня 2023 року при «Львівській політехніці». А 31 серпня свій центр ветеранського розвитку вже мали харків'яни. Він працює на базі Національного університету імені Каразіна. Нині в Україні налічуються 14 таких центрів в різних областях.

14 червня відкрився 15-й новий центр ветеранського розвитку розгорнули в Університеті «Україна». Це заклад інтегрованого типу, де навчаються, зокрема, студенти із інвалідністю. У безбар'єрному просторі ветерани та ветеранки із порушеннями здоров'я зможуть здобути освіту та опанувати нову професію. У столиці це буде вже третій центр ветеранського розвитку.

«Ми відкрили ще один центр в університеті «Україна» в Києві, але наші осередки працюватимуть ще в різних регіонах. До прикладу, на Хмельниччині, де викладачі вже мають досвід роботи з ветеранами та військовими», — розповідає начальниця відділу ветеранського розвитку Міністерства у справах ветеранів України Альона Скорзова.

У харківського осередку для захисників та їхніх членів сімей діє майже 250 сертифікатних освітніх програм. Професорсько-викладацький склад залучається до консультації, теоретичних та практичних занять. Юристи розповідають, як оформити статус учасника бойових дій. Ментори Каразінської школи бізнесу діляться досвідом із ветеранами щодо відкриття власної справи. А ще тут проводять майстер-класи із таких тем, як робота пресофіцера, захист інформаційного поля, 3D-моделювання, тощо. Тут можна здобути і медичні навички, опанувати англійську, менеджмент в органах місцевої та державної влади. Дистанційна форма навчання Харківського центру ветеранського розвитку дозволяє долучатися до занять ветеранам і членам їхніх сімей з різних куточків України.

Проректор із науково-педагогічної роботи Харківського національного університету імені Каразіна Анатолій Бабічев відзначив, що з 2014 року до університету щороку вступають і діючі військовослужбовці, і ветерани. 

Нині для вступу на магістерські програми і аспірантуру на програми PHD військовослужбовці і ветерани — це одна з небагатьох категорій вступників, кому не потрібно складати єдиний вступний іспит.

В університеті намагаються вдосконалювати послуги для ветеранів. Зокрема, в Центрі ветеранського розвитку консультують військовослужбовців з різних питань, наприклад, юридичних, психологічних. Крім навчання на курсах підвищення кваліфікації, ветерани мають змогу отримати тут освіту бакалавра, магістра і PHD. Додатково Центр ветеранського розвитку регулярно записує, робить онлайн, офлайн семінари, майстер-класи, лекції, відкриті зустрічі з ветеранами на нагальні теми.

Центри ветеранського розвитку майже рік працюють в різних містах України

Що далі?

За час війни Харківський національний університет імені Каразіна окреслив нові стратегічні цілі і наміри до 2030 року. В пріоритеті опинилися не лише освіта і дослідження, але й соціальна відповідальність перед країною. 

Цього навчального року університет відкрив і отримав ліцензії на дві зовсім нові програми — це медична психологія і фізична терапія та реабілітація. Викладачі разом з студентами медичного факультету надають послуги з реабілітації для військовослужбовців. В Харкові, вони отримують досвід роботи і практику з використання своїх теоретичних знань і навичок.

В найближчих планах — придбання сучасного обладнання для реабілітації. Наразі на це немає коштів, але, в університеті переконані — це питання є вкрай важливим.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: