Морські дрони України торік завдяки дистанційному мінуванню уразили 4 російські кораблі, – WSJ

У 2023 році морські безпілотники Служби безпеки України Sea Baby вразили чотири  військові судна російської федерації за допомогою підводних мін.

Про це йдеться у матеріалі Wall Street Journal, журналісти якого поспілкувалися з бригадним генералом СБУ Іваном Лукашевичем (позивний Хантер), передає Рубрика.

Після перших застосувань морських дронів росіяни побудували більші загородження на вході в порт у Севастополі, що майже унеможливило удари з безпілотників.

Тож СБУ придумала альтернативу: закладання морських мін, які зроблені з пластику та важать близько 180 кг.

Їх важко виявити, оскільки вони занурюються в мул під мілководдям.

Фото: СБУ

За даними WSJ, півтора місяця спецслужба відстежувала маршрути морських кораблів і цивільного транспорту, перш ніж відправити Sea Baby для встановлення двох мін.

14 вересня ракетний корвет "Самум" підірвався на одній із мін, яка пробила діру в його кормі. Судно досі на ремонті в сухому доку.

Протягом наступних тижнів дрони курсували туди-сюди, подолавши майже 5000 км і заклавши ще близько 15 мін.

Під час одного з рейсів морський дрон виявили три патрульні катери класу "Раптор". Тоді Sea Baby відкрив вогонь із гранатомета, уразивши вороже судно.

Пізніше, 11 жовтня, великий патрульний катер "Павел Державин" під час входу в Севастопольську бухту пробив собі борт. Він ішов у порт для технічного обслуговування. Тральники й водолази прочісували територію в пошуках мін, вочевидь безуспішно.

Корабель перенаправили на ремонт в інший порт, але під час виходу із Севастопольської бухти він знову натрапив на міну. Великий буксир, який направили для його порятунку, також підірвався на міні, і його самого довелося відбуксирувати назад до порту.

Кілька днів по тому вибух також пошкодив сучасний протимінний корабель із прозорим дном "Владимир Козицкий" — один із двох, які перебувають на службі в росії.

За інформацією WSJ, дистанційне мінування, яке зробили дрони СБУ, — це перший приклад успішного дистанційного мінування у світі.

Раніше морські безпілотники використовували здебільшого для спостереження або логістики.

Загалом СБУ уразила 11 російських військових кораблів:

А 26 грудня 2023 року українські Сили оборони атакували великий десантний корабель Чорноморського флоту рф "Новочеркаськ" у районі Феодосії.

Також українські розвідники в ніч проти 1 лютого знищили ракетний катер "Івановєц" Чорноморського флоту рф. Його вартість становить орієнтовно 60-70 мільйонів доларів.

Також за допомогою Sea Baby СБУ підірвала Кримський міст, "який неможливо зруйнувати". А разом із ним остаточно поховала самовпевненість росіян. 

Окрім СБУ, морські дрони проти росіян використовує і Головне управління розвідки. На озброєнні ГУР є власний безпілотник – Magura.

Свіжі дописи

  • Новини

Безпілотники ГУР атакували Тамбовський пороховий завод, який став ціллю вже не вперше

4 липня ударний безпілотник Головного управління розвідки Міноборони України атакував Тамбовський пороховий завод у росії:… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Зміцнюємо напрямки від Харківщини до півдня: Зеленський про ухвалення на Ставці важливих рішень

4 липня президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача, яка була присвячена виробництву РЕБ… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

В Україні планують заборонити обіг одноразових пластикових виробів: у чому рішення

В Україні планують заборонити виробництво, ввезення, введення в обіг та розповсюдження цілої низки одноразових пластикових виробів:… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Президент анонсував сильну безпекову угоду на саміті Північноатлантичного Альянсу

Під час саміту Північноатлантичного альянсу 9-11 липня Україна підпише ще одну безпекову угоду: вона вже… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Війська рф атакували балістикою порт в Чорноморську: загинула 1 людина, ще 7 поранено

Російські загарбники завдали удару по цивільній портовій інфраструктурі міста Чорноморськ Одеської області, внаслідок чого загинула… Читати більше

Thursday July 4th, 2024
  • Новини

Розмінування Чорного моря: з початку операції вже знищили шість мін

Туреччина, Болгарія та Румунія під час розмінування акваторії Чорного моря знищили шість мін та виявили… Читати більше

Thursday July 4th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.