fbpx
Сьогодні
18:59 23 Чер 2024

РФ на окупованих територіях викорінює українську мову, - Human Rights Watch

English version here

Фото: Укрінформ

Влада російської федерації на тимчасово окупованих територіях України займається викоріненням української мови та навчальної програми, насаджуючи антиукраїнську пропаганду та російську як мову навчання у школах.

Про це йдеться у доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW), передає Рубрика.

У 66-сторінковій доповіді під назвою "Освіта в умовах окупації. Насильницька русифікація системи шкільної освіти на окупованих українських територіях" задокументовані порушення російською владою норм міжнародного права щодо права на освіту на раніше окупованих територіях у Харківській області та на територіях інших областей, що залишаються під окупацією.

Зазначається, що російська влада змінює шкільну програму і переслідує працівників системи освіти, які відмовляються це робити, погрожуючи їм, позбавляючи їх свободи і навіть застосовуючи до них тортури. Human Rights Watch також встановила, що окупаційна влада погрожувала батькам, чиї діти навчалися дистанційно за українською програмою.

Для навчання за впровадженою на окупованих територіях України російською освітньою програмою використовуються підручники з історії, що виправдовують російське вторгнення та зображують Україну за нинішньої влади як "неонацистську державу".

Також за цією програмою суворо обмежено викладання українською мовою.

У HRW зауважують, що серед іншого, нав'язувані росією зміни в системі освіти на окупованих територіях порушують інші міжнародні стандарти прав людини, зокрема заборону пропаганди війни, право дитини здобувати освіту рідною мовою та право батьків мати вибір щодо освіти своїх дітей.

Українські діти, які перебувають під окупацією, також проходять початкову військову підготовку в рамках шкільної програми.

Окупаційна російська влада також застосовувала:

  • примус,
  • позбавлення волі,
  • жорстоке поводження,
  • тортури.

Це робилось, щоб змусити українських вчителів вийти на роботу чи передати окупантам особисті справи учнів та інші шкільні документи.

Правозахисники організації наголошують, що такі заходи порушують правила міжнародних конфліктів, які забороняють окупаційній державі без необхідності вносити зміни до законів, що діють на окупованій території, а також міжнародні стандарти у сфері прав людини, які стосуються права на освіту.

"Росія має припинити позбавляти українських дітей гарантованого міжнародними нормами права на освіту. Вона має негайно залишити спроби русифікувати систему освіти та та її використання для ведення політичної пропаганди на окупованих територіях України", — наголосив заступник директора департаменту Human Rights Watch з прав дитини Білл ван Есвельд.

HRW в ході дослідження опитала 42 викладачів та працівників закладів освіти у Харківській області після деокупації частини регіону у вересні 2022 року, а також поговорила з вчителями, які були переміщені або втекли з територій, що знаходяться в даний час під частковою окупацією у Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях.

За оцінками українських експертів, всього на окупованих Росією територіях перебувають близько мільйона школярів. Згідно з інформацією, наданою Human Rights Watch Міністерством освіти України, понад 62,4 тис. дітей на окупованих територіях продовжують дистанційне навчання за українською програмою.

Що відомо про перевиховання росією українських дітей

Росія фінансує значну кількість програм, метою яких є "перевиховання" українських дітей із тимчасово окупованих територій.

Як повідомлялось, на тимчасово окупованих територіях України російські загарбники посилюють примусове насадження російської агресивної ідеології.

Окрім того, національний спротив повідомляв, що на тимчасово захоплених територіях російські окупанти затримують дітей, аби тиснути на їхніх батьків.

Також повідомляли, що росіяни вербують кримських школярів до "Юнармії".

А ще російські загарбники організували у захопленому Мелекіно під Маріуполем табір воєнізованого руху "Юнармія" угруповання "днр".

До того ж окупаційна влада планує навчати дітей збирати дрони на уроках праці, для цього навіть створять спеціальний навчальний модуль.

Окрім того, у Херсонської області на тимчасово окупованій території в школах розпочали процес формування спеціалізованих класів, у яких будуть готувати "поліцаїв".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: