fbpx
Сьогодні
Фото 13:26 22 Чер 2024

У Тернопільській області на території бібліотеки облаштовують новий простір "Гараж": у чому рішення

У Чорткові Тернопільської області облаштовують бібліотечний простір "Гараж", який розмістили на території бібліотеки, де раніше був аварійний гараж. Там планують проводити квартирники, творчі зустрічі, виставки, освітні заходи для дітей та дорослих.

Про це Суспільному розповіла директорка Чортківської публічної бібліотеки Ірина Брунда, пише Рубрика.

У чому проблема?

"Цей старий гараж дістався бібліотеці, як частина прилеглої території, але останніми роками псував загальний вигляд дворика і загрожував колись завалитися", розповіла Брунда.

За її словами, все почалося із переосмислення дворика бібліотеки навесні 2021 року, коли заклад перетворився на публічну бібліотеку та перезапустив свою роботу.

Чортків, павільйон

Один із заходів у дворику бібліотеки до реконструкції. Фото: Буковинська агенція регіонального розвитку

"Дворик став логічним доповненням бібліотечного спільного простору, а події в ньому оживили не тільки саму бібліотеку, а й місцеву спільноту. Уже за рік він став місцем зустрічі для молоді, творчих людей, батьків із дітьми.

І аварійний гараж на території виглядав уже зовсім зайвим. Однак ресурсів на те, щоб якось змінити ситуацію, бібліотека не мала", пояснила директорка.

Яке рішення?

Тому прийняли рішення втілити проєкт "Бібліотечний АртГараж: дружній простір, доступний кожному".

Його мета — облаштувати комфортний простір у дворику бібліотеки. А саме, встановити безбар'єрний павільйон, аби всі мали доступ до культурного та громадського життя.

павільйон

Підготовка дворика бібліотеки до встановлення павільйону. Фото: Буковинська агенція регіонального розвитку

Як це працює?

"У нас була дещо шалена ідея, щоб творити нові сенси на старому фундаменті, щоб замість аварійної будівлі встановити нову. Ми з архітекторкою Катериною Яковець подалися у 2023 році на конкурс проєктів з облаштування просторів для спільнот від Аналітичного центру CEDOS. Серед 311 заявок ми увійшли до 10 переможців, чиї громади отримали шанс на нові простори для спільнот", – каже директорка бібліотеки.

Розмір гранту на облаштування модульної будівлі склав один мільйон гривень, а із Чортківської міської ради на облаштування двору виділили понад 300 тисяч гривень.

Чортків, павільйон

Візуалізація павільйону. Публічна бібліотека Чортківської міської ради

Чортків, павільйон

Візуалізація павільйону. Публічна бібліотека Чортківської міської ради

"Міська рада допомогла із демонтажем аварійної будівлі гаража, влаштуванням фундаменту на цьому ж місці для нової модульної будівлі та встановленням паркана у дворику", розповідає Брунда.

За її слів, простір "Гараж" буде доступним для людей з інвалідністю.

павільйон

Територія, яку готують для нового простору. Фото: Ірина Брунда

"Наша столітня бібліотека не є інклюзивною фізично, бо входи, пороги, незручні дерев'яні сходи є справжньою перешкодою для маломобільних людей.

Саме тому, простір "Гараж" буде доступним для дозвілля без обмежень. Ми облаштували інклюзивну вбиральню за всіма вимогами. Наступним кроком стане вирівнювання покриття дворика для безбар'єрного входу до приміщення", наголосила бібліотекарка.

У Чорткові проживає понад тисяча людей з інвалідністю, із них 268 дітей. Про це Суспільному розповів речник Чортківської міської ради Тарас Заяць. За словами Ірини Брунди "Гараж" планують відкрити в кінці червня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: