fbpx
Сьогодні
22:58 21 Чер 2024

За оцінкою ІЕД темпи приросту ВВП сповільнюються третій місяць поспіль: до 3,5% у травні

Фото: ua.depositphotos.com

Унаслідок російських атак на українські електростанції приріст реального ВВП України сповільнюється вже третій місяць поспіль. За оцінкою ІЕД у травні ВВП зріс на 3,5% дпр (до попереднього року) порівняно з 4,2% дпр в квітні (4,9% дпр — в березні).

Про це йдеться у черговому випуску Місячного економічного моніторингу України (МЕМУ), передає Рубрика.

Через руйнування до половини потужностей генерації електроенергії було застосовано обмеження постачання електроенергії для бізнесу.

В результаті темпи приросту валової доданої вартості (ВДВ) в переробній промисловості за оцінкою сповільнились з 11% дпр до 5% дпр.

Реальна ВДВ в добувній промисловості за оцінкою зросла на 2% дпр завдяки досить сталому видобуванню газу та залізної руди.

Реальна ВДВ в транспорті зросла на майже 15% дпр порівняно з 11% дпр в квітні зокрема через розблокування західного кордону, а також через ефект статистичної бази. Український морський коридор дозволяє тримати високим експорт через морські порти.

При цьому, везуть не лише зернові, але й залізну руду та продукцію металургії. "Укрзалізниця" надалі звітує про збільшення перевезень товарів на понад 30% дпр.

Морський коридор також підтримав зростання торгівлі на 6% дпр.

У травні, як і у попередні три місяці, споживча інфляція була дещо вищою 3% (3,3% дпр). Нижчі за минулорічні світові ціни на сировину та досі значно слабший за довоєнний попит поки що переважують збільшення витрат через знецінення гривні та зростання заробітних плат

"У травні зовнішня допомога Україні була найнижчою, проте вже в червні Україна має отримати близько 4 млрд доларів США позик. Водночас у червні відбулось кілька важливих міжнародних подій, які сприятимуть стійкості та перемозі України: Ukraine Recovery Conference 2024, засідання Групи Семи, Глобальний саміт миру. Зокрема, під час Берлінської URC2024 відбулось підписання важливих угод, а також меморандумів про співпрацю, які передбачають надання Україні фінансової допомоги на будівництво укриттів, фінансування бізнесу в різних секторах, і, що є надзвичайно важливим для економіки, – на відбудову об'єктів енергетичної інфраструктури та впровадження проєктів децентралізованої генерації електроенергії", – зазначила експертка ІЕД Олександра Бетлій.

Раніше Рубрика повідомляла, що у травні вперше за два роки відсоток українського промислового бізнесу, який працює на повну потужність, перевищив 15%.

У січні-лютому 2024 року зростання українського ВВП оцінюють на рівні 3,6%.

Нагадаємо, що з початку року українські металургійні підприємства збільшили виробництво сталі на 31,2% проти показника за аналогічний період 2023 року.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: