fbpx
Сьогодні
19:45 21 Чер 2024

Україна наступного тижня отримає 1,9 млрд євро від ЄС у рамках Ukraine Facility, а перший транш від заморожених активів рф до кінця літа

Фото: Валдіс Домбровскіс, віце-президент Єврокомісії

Європейський союз надасть Україні 1,9 млрд євро уже наступного тижня. Допомогу передають у рамках програми на 50 млрд євро (Ukraine Facility). А перший транш з доходів від заморожених російських активів, ймовірно, Київ отримає до кінця літа. Його розмір складатиме 1,5 млрд євро (1,6 млрд доларів).

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на заяву віцепрезидента Єврокомісії Валдіса Домбровскіса на пресконференції.

"Щодо Ukraine Facility: наступного тижня Україна має отримати 1,9 млрд євро у вигляді попереднього фінансування", – розповів Домбровскіс.

За його словами, наступні два транші можуть відбутися восени.

Валдіс Домбровскіс також повідомив, що Україна ймовірно отримає перший транш з доходів від заморожених російських активів до кінця літа.  

Як нагадав Домбровскіс, у травні було погоджено використання доходів від заморожених російських активів на користь України.

"За нашими оцінками, цього року завдяки нашим заходам буде доступно до 3 мільярдів євро (3,21 млрд доларів), і ми очікуємо здійснити перший платіж у розмірі 1,5 мільярда євро до літніх канікул", – додав він.

Єврокомісар додав, що в першу чергу увага на використанні цих доходів буде зосереджена на військовій підтримці України.

"Ми працюємо на повну силу, щоб вже найближчим часом провести першу закупівлю", – наголосив Домбровскіс.

Що відомо про затвердження €50 мільярдів допомоги для України

Як повідомляли, на засіданні Євроради всі 27 лідерів Євросоюзу дійшли консенсусного рішення навколо ухвалення Українського фонду в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки у розмірі €50 мільярдів. Перед цим ухвалення рішення блокувала Угорщина.

У лютому 2024 року Європарламент затвердив регламент програми Ukraine Facility. Відповідно до затвердженого регламенту, програма підтримки України від ЄС обсягом 50 млрд євро діятиме з 2024 до 2027 року.

14 травня стало відомо, що план України, необхідний для реалізації програми Ukraine Facility обсягом 50 млрд євро, остаточно ухвалила Рада Європейського Союзу. Цього року Кабінет Міністрів розраховує залучити 16 мільярдів євро.

А 22 травня Перший віцепрем'єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко та Комісар ЄС з питань Європейської політики сусідства та переговорів з розширення Олівер Варгеї підписали Рамкову угоду щодо фінансування з боку Європейського Союзу в рамках реалізації Ukraine Facility.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: