fbpx
Сьогодні
18:44 21 Чер 2024

Стефанішина: в Україні зареєстровано 303 факти сексуального насильства, зумовленого війною

В Україні станом на 18 червня 2024 року зареєстровано 303 факти сексуального насильства, зумовленого війною.

Про це повідомила віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час пресконференції, передає Суспільне.

Вона уточнила, що серед постраждалих:

  • 112 чоловіків,
  • 191 жінка.

Водночас, за даними ООН, незареєстрованих випадків у 10 — 20 разів більше.

"Сьогодні світ відзначає Міжнародний день боротьби із сексуальним насильством в умовах війни. Для України це про об'єднання зусиль проти насильства, катувань та терору, яке коїть Російська Федерація на наших територіях", — сказала міністерка.

Заступниця генерального прокурора України Вікторія Літвінова своєю чергою під час пресконференції повідомила, що наразі вдалося ідентифікувати та повідомити про підозру 45 росіянам.

До суду вже направлено акти щодо 29 осіб, п'ятеро злочинців уже отримали вирок в українському суді.

Як повідомлялось раніше, журналісти Kyiv Independent встановили двох військових російської армії, які під час окупації Київської та Херсонської областей у березні 2022-го були причетними до зґвалтування двох жінок.

Про це йде мова у документальному фільмі-розслідуванні "Він прийшов знову".

У стрічці розповідають про військового 109 мотострілецького полку так званої "армії" окупованої частини Донецької області – Миколу Сененка. Він брав участь в окупації села Краснівка в Херсонській області.

А також – про єфрейтора 8 роти 37 окремої мотострілецької бригади Надбіта Дабаєва. Він перебував у селі Гавронщина Київської області під час окупації регіону російськими військами.

За інформацією журналістів, обидвоє ідентифікованих російських військових не понесли покарання за скоєні сексуальні злочини.

У червні 2022-го українські правоохоронці оголосили Надбіту Дабаєву заочну підозру за низку інших воєнних злочинів, вчинених під час окупації:

  • викрадення автівок,
  • погрози розстрілу,
  • вбивство цивільного чоловіка.

Нагадаємо, що 500 громадян України, які постраждали від сексуального насильства під час російського вторгнення, отримають по 3 тисячі євро.

Також у березні перша леді Олена Зеленська заявляла, що від початку повномасштабної війни в Україні зареєстровано 274 справи за статтею "сексуальне насильство".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: