fbpx
Сьогодні
09:40 20 Чер 2024

В ISW вважають, що путін намагається сформувати альтернативу Північноатлантичному Альянсу

English version here

Фото: ЕРА

Російський диктатор володимир путін прагне створити коаліцію країн, щоб спробувати позиціювати об'єднання як реальну альтернативу НАТО.

Про це пише Рубрика, посилаючись на звіт американського Інституту вивчення війни (ISW).

Як зазначили американські аналітики, мова йде про країни, які мають історично теплі зв'язки із СРСР. Так, напередодні візиту до В'єтнаму, 19 червня, путін опублікував статтю у в'єтнамській державній газеті Nhân Dân , в якій використовував переважно ті ж інформаційні рядки, що й у статті від 18 червня у північнокорейській державній газеті Rodong Sinmun.

"Путін послався на історичну пам'ять про підтримку Радянського Союзу В'єтнаму під час війни у В'єтнамі, яку назвав "героїчною боротьбою проти іноземних загарбників", і зазначив, що сьогодні виповнюється 30 років з дня підписання Договору про основні принципи дружніх відносин між Росією та В'єтнамом. 

Похвалив В'єтнам за проведення "незалежної зовнішньої політики" та підтримку світового порядку, заснованого на "принципах рівності між націями та невтручання у внутрішні справи", повторивши свої похвали Північній Кореї 18 та 19 червня.

Також президент РФ заявив, що, як і Північна. Корея, В'єтнам поділяє погляди Росії на формування нової системи "рівної та неподільної євразійської безпеки" – хоча В'єтнам, як і більшість Південно-Східної Азії, зазвичай не включається до політичних концепцій Євразії", підкреслили у звіті.

Таким чином, путін заклав інформаційну основу євразійської структури безпеки під час свого візиту до Китаю у травні 2024 року, а потім запропонував її в промові від 14 червня. Тоді він заявив, що "євроатлантична система безпеки" руйнується і що західні "схеми безпеки та процвітання в Європі не працюють".

Експерти дійшли висновку, що російський диктатор має на меті створити коаліцію країн, яку він міг би спробувати представити як реальну альтернативу НАТО. Також він прагне створити ілюзію, що західні країни єдині прихильники України, а решта світу – стоїть за росію.

утін, ймовірно, має намір використати історичну пам'ять про позитивні відносини з Радянським Союзом і попередню допомогу іншим державам для створення коаліції країн, яку він міг би спробувати представити як реальну альтернативу НАТО і підтримати інформаційні операції Кремля, який намагається помилково представити західні країни як єдиних прихильників України, у той час як решта світу стоїть за Росією", – додали в ISW.

Своєю чергою старший директор з питань Європи Ради нацбезпеки Білого дому Майкл Карпентер вважає, що візит путіна до Північної Кореї засвідчує прагнення росії зібрати коаліцію з іншими країнами, зокрема з КНДР, Іраном, Сирією і, певною мірою, Китаєм.

"Її найближчими партнерами у світі стали Північна Корея, Іран, Сирія, а потім певною мірою Китай, який хоч і не надає Росії зброї, але надсилає багато продукції подвійного призначення для виробництва передових систем озброєння", зазначив Карпентер.

Він уточнив, що мова йде, зокрема, про нітроцелюлозу для виготовлення порохів, оптику, верстати для російського ВПК. І це, за його словами, посилює загрозу для України, а також для європейської безпеки.

Однак це не допоможе їй у протистоянні цілому демократичному світу, який продовжує забезпечувати потужну підтримку України.

"Це, в широкому сенсі, коаліція яку збирає Росія. Але порівняйте її з коаліцією з 50 країн у Контактній групі з питань оборони України, а потім із приблизно 100 країнами, які підтримали принципи Статуту ООН у Швейцарії, і ви побачите явний контраст",- підсумував представник Ради нацбезпеки Білого дому.

Що відомо про поїздки путіна до КНДР та В'єтнаму

Нагадаємо, що 19 червня, за місцевим часом російський лідер володимир путін  прибув до Північної Кореї. Це його перший візит в КНДР за 24 роки.

Обидва лідери провели зустріч на площі Кім Ір Сена у Пхеньяні. Кім Чен Ин висловив свою "повну підтримку" росії у її війні проти України. Своєю чергою путін висловив захоплення тим, "як перетворився Пхеньян за останні 24 роки".

Згодом російський диктатор та лідер Північної Кореї Кім Чен Ин підписали договір про всеохопне стратегічне партнерство. Він передбачає взаємну військову допомогу в разі агресії проти Пхеньяна або москви.

Також путін прибув із державним візитом до В'єтнаму. Під час зустрічі керівник кремля планує ухвалити спільну заяву і підписати низку двосторонніх документів.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: