fbpx
Сьогодні
Фото 10:47 20 Чер 2024

Україна здобула перше історичне "золото" на Євро з водних видів спорту: Желтяков переміг на дистанції 200 метрів на спині

English version here

Фото: НОК України

Український плавець Олександр Желтяков на чемпіонаті Європи-2024 з водних видів спорту здобув першу золоту медаль в історії України за подолання дистанції 200 метрів на спині.

Про це пише "Суспільне. Спорт", передає Рубрика.

Желтяков розпочав заплив шостим на перших 50 м, але половину дистанції плавець завершив у трійці лідерів.

Фото European Aquatics

Уже наприкінці він випередив грека Апостолоса Сіскоса з перевагою в 0,03 секунди і став чемпіоном. Третє місце посів швейцарський плавець Роман Мітюков.

Євро з водних видів спорту. 200 м, спина, фінал

  1. Олександр Желтяков (Україна) 1:55.39 хвилин
  2. Апостолос Сіскос (Греція) +0.03
  3. Роман Мітюков (Швейцарія) +0.36

Олександр Желтяков разом зі своїм тренером Олександром Куликом. Фото: Спортивна школа олімпійського резерву з плавання у Дніпрі

Окрім того, що це перше "золото" України в історії на дистанції 200 метрів на спині, це також перша медаль у плаванні на спині на Євро з водних видів спорту за останні 24 роки: у 2000-му Володимир Ніколайчик виборов "срібло" на 100-метрівці.

Це також стало першим місцем України на чемпіонаті Європи-2024 з водних видів спорту та першим особистим «золотом» Желтякова на дорослих чемпіонатах Європи.

Окрім того, результат плавця — новий національний рекорд на дистанції 200 метрів на спині. Попередній рекорд, який також належав йому, Желтяков покращив на 0,4 секунди.

Фото: ЦСК ЗС України

Що означає "золото" Желтякова?

  • Перше "золото" України на чемпіонаті Європи з водних видів спорту. Перед цим українці вибороли три нагороди у стрибках у воду.
  • Перше особисте "золото" Желтякова на дорослих чемпіонатах Європи. До цього плавець виборював медалі лише на юніорському рівні, зокрема здобув два "золота" на юніорському ЧС та дві нагороди найвищого ґатунку на Євро.
  • Перше "золото" України в історії на дистанції 200 метрів на спині. І загалом перша медаль у плаванні на спині на Євро з водних видів спорту за останні 24 роки: у 2000 році Володимир Ніколайчик виборов "срібло" на дистанції 100 метрів.

Довідка про Олександра Желтякова

18-річний плавець родом з Дніпра є чемпіоном Європи, чемпіоном світу серед юніорів, призером юніорського чемпіонату Європи та рекордсменом України.

Зокрема, у вересні 2023 року в Нетанії, що в Ізраїлі, під час чемпіонату світу з плавання серед юніорів Желтяков здобув дві золоті медалі на дистанціях 100 та 200 метрів на спині, а також завоював "срібло" на 50-метрівці, виконавши олімпійський норматив.

Нагадаємо, українська чемпіонка зі стрибків у висоту Ярослава Магучіх на чемпіонаті Європи у Римі захистила чемпіонський статус, який уперше здобула в 2022 році.

Також повідомлялось, що у фіналі Золотої Євроліги-2024 волейбольна збірна України здобула перемогу над національною командою Хорватії.

Рубрика:
Спорт Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: