fbpx
Сьогодні
18:58 20 Чер 2024

У зв’язку з відключення світла в Україні зросла загроза гепатиту, ботулізму й холери, – міністр охорони здоров’я

Зараз через відключення електроенергії ситуація з інфекційними захворюваннями в Україні не менш критична, ніж тоді, коли росіяни підірвали Каховську дамбу. Загрожують ті інфекційні хвороби, які можуть передаватися при недотриманні норм гігієни. Зокрема, йдеться про загрозу гепатиту, ботулізму і холери.

Про це міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів в інтерв'ю ВВС Україна, цитує Рубрика

Міністр пояснив, що є відключення енергоживлення через атаки на енергетику. І коли відключають електрику, часто зупиняється водопостачання. За словами Ляшка, зупинка водопостачання на тривалий термін, а потім запуск може призводити до того, що водний шлях передачі інфекційних проб може вийти на перше місце.

"Ми вже фіксували в минулому році, й в цьому були спалахи вірусного гепатиту А, який пов'язаний з водою. Тому центри контролю профілактики, комунальні служби працюють в інтенсивному режимі, щоб запобігати поширенню інфекції.

Є гастроентероколіти, невстановленої етіології, ще щось. Випадків холери, слава Богу, немає. Але потенційно система вже розуміє, що розпочався епідемічний сезон", — сказав міністр.

На прохання перерахувати, що загрожує зараз при таких проблемах з електроенергією та з водою, Ляшко відзначив, що загрожують "ті інфекційні хвороби, які можуть передаватися при недотриманні банальних норм гігієни".

"Коли не помили фрукти, не помили руки, не помили ще щось. Це гепатити, і та ж сама холера. Це ботулізм – немає електрики, виникають порушення умов зберігання. Це все може призводити до появи інфекційних захворювань або харчових отруєнь", — пояснив глава МОЗ.

Він також ствердно відповів на запитання, чи є зараз загроза холери.

"Звичайно. Зараз ми якраз перебуваємо в епідемічному сезоні, це для нас одна із таких тригерних точок, над якими ми працюємо. Посилили епідмоніторинг, виявляємо всі випадки проносів, інших речей, дивимося, які симптоми. Маємо певні тест-системи для того, щоб досліджувати і не пропустити випадки", — сказав Ляшко.

Що відомо про відключення світла в Україні

Нагадаємо, у травні в Україні знову почали вимикати світло. Спочатку це були екстрені відключення, потім – за графіками.

Обмеження електропостачання пов'язані з дефіцитом в енергосистемі. Зокрема, причиною стало те що українські енергооб'єкти піддалися низці масованих російських ударів. В результаті було зруйновано кілька великих ТЕС та ТЕЦ.

Варто зазначити, що Україна внаслідок обстрілів втратила 50% спроможності генерації електроенергії, влада працює над відновленням, щоб до зими мати якомога більше генерації.

7 червня Кабінет міністрів України доручив органам державної та місцевої влади зменшити споживання електроенергії. Зокрема чиновників зобов'язали відмовитися від використання кондиціонерів, зовнішнього освітлення будівель і прилеглої території, а місцеву владу закликали обмежити освітлення вулиць.

Варто додати, що Кабінет міністрів схвалив порядок, що встановлює правила застосування графіків відключення світла, який почне працювати з 24 червня. В уряді сподіваються, що це дасть можливість забезпечити "справедливі графіки"

Цієї зими в Україні очікується складна ситуація з енергетикою. Світло можуть вмикати 6-7 годин на добу.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: