fbpx
Сьогодні
13:18 20 Чер 2024

Перші винищувачі F-16 вже влітку захищатимуть Харків, - ЗМІ

English version here

F-16 Fighting Falcon

Після затримок із навчанням пілотів Нідерланди заявили, що Україна отримає перші бойові літаки вже влітку цього року. Очікується, що вони, зокрема, захищатимуть Харків від ворожих ударів.

Про це пише Guardian, передає Рубрика.

Командувач Військово-повітряних сил Нідерландів, генерал Арнуд Столманн, очікує, що "в якийсь момент цього літа" винищувачі F-16 нарешті піднімуться в небо над Україною.

"Приблизно цього літа все вибудовується", — сказав він, виступаючи перед двома F-16 на базі, де нещодавно розпочалася програма навчання українських інструкторів технічного обслуговування цих літаків.

Як зазначає The Guardian, у Нідерландах розпочалася програма навчання українських інструкторів технічному обслуговуванню літаків. Генерал зазначив, що важливо навчити не лише пілотів, але й інженерів, які будуть у подальшому обслуговувати літаки.

Україна місяцями чекала, щоб почати використовувати винищувачі.

Guardian з посиланням на численні українські джерела пише, що F-16 захищатимуть Харків від керованих авіаційних бомб, які рф запускає з літаків у російському повітряному просторі.

Авіаційний експерт Анатолій Храпчинський вважає, що росіяни будуть змушені змінити свою тактику, оскільки з F-16 Україна зможе більш ефективно вражати ворожі літаки та ракети.

Бельгія, Данія, Нідерланди та Норвегія зобов'язалися надати Україні близько 80 винищувачів F-16 американського виробництва. Але процес уповільнився через затримки з доставленням літаків та навчанням пілотів.

"Я повністю розумію українську позицію, вони хочуть зробити це якомога швидше… Ми робимо проєкт настільки швидко, наскільки можемо, ми дійсно розширюємо наші можливості", — заявила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен.

Якщо порівнювати з радянськими літаками, F-16 може нести більшу вантажність озброєння, також він оснащений потужнішою радіолокаційною системою. Щоб керувати одним F-16, потрібно близько 10 людей, включно з двома пілотами та технічним персоналом.

Експерти вважають, що українські військові зможуть використати F-16 проти російських літаків, які випускають керовані авіабомби з відстані від 50 до 70 км.

"Протягом останніх тижнів Росія широко використовувала КАБи проти міста Харків, запускаючи бомби з літаків, які залишаються в російському повітряному просторі. Численні українські джерела повідомляли, що F-16 захищатимуть друге місто України від цієї зброї", – йдеться у матеріалі.

The Guardian нагадує, що Нідерланди і Данія дозволили Україні використовувати F-16 проти російських літаків, навіть якщо вони знаходяться у повітряному просторі РФ.

Що відомо про винищувачі F-16 для України

У кінці березня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна має отримати західні винищувачі F-16, згідно з раніше встановленими планами та графіками.

Нагадаємо, що навчені фахівці з обслуговування F-16 вже почали повертатися в Україну. Це підтвердили офіційно в Повітряних силах ЗСУ.

Також повідомлялось, що перша група українських льотчиків вже завершила навчання на бойових літаках F-16 на військовій базі в Аризоні, що в Сполучених Штатах Америки.

Окрім того, в Україну вже прибув перший іноземний інструктор з оперативного використання бойових літаків F-16, які незабаром мають передати країни-партнери. Це перший офіцер льотного складу Військово-повітряних сил Греції.

До того ж деяка частина західних бойових літаків F-16, які партнери передадуть Україні в рамках оборонної допомоги, буде розміщена на іноземних авіабазах. Причиною є намір убезпечити винищувачі від російських ударів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: