fbpx
Сьогодні
21:59 19 Чер 2024

У серпні прогнозують послаблення графіків відключень електроенергії

Фото: PIXABAY

У серпні 2024 року в Україні очікують послаблення графіків відключень електроенергії, враховуючи завершення ремонту на деяких атомних енергоблоках та зменшення кількості об'єктів з гарантованим електропостачанням.

Про це заявив голова Державної інспекції енергетичного нагляду Руслан Слободян, пише Рубрика, посилаючись на Суспільне.

Посадовець нагадав, що росія завдала серйозних руйнувань, а подекуди повністю знищила об'єкти маневрової генерації, що спричинило дефіцит електроенергії. Через це знадобилися відключення. Наступні півтора місяця з електропостачанням очікується складна ситуація.

Щоб забезпечити надійність роботи атомних електростанцій, зараз ідуть обов'язкові планові ремонти на енергоблоках. Атомна генерація забезпечує понад 50% потреб споживачів навіть після окупації Запорізької АЕС.

"Зараз тривають ремонтні роботи, розбудова децентралізованої генерації, аби додати потужності до енергосистеми та покрити дефіцит", — кажуть у Держенергонагляді.

Слободян також поінформував, що оновлення переліку споживачів з гарантованим електропостачанням планується завершити до 1 липня. Перелік об'єктів критичної інфраструктури з гарантованим електропостачанням пропонують розділити за сезонами – на літній та зимовий.

"Зараз до переліку включено серед іншого об'єкти, що надзвичайно важливі упродовж опалювального періоду, але влітку не працюють. Тому зараз їх доцільно виключити з переліку, а із настанням холодів повернути до нього. Пов'язано це з тим, що поруч з такими об'єктами до ліній електропередачі підключено багато інших споживачів, що можуть бути задіяні у графіках знеструмлень", – пояснив фахівець.

Що відомо про відключення світла в Україні

Нагадаємо, у травні в Україні знову почали вимикати світло. Спочатку це були екстрені відключення, потім – за графіками.

Обмеження електропостачання пов'язані з дефіцитом в енергосистемі. Зокрема, причиною стало те що українські енергооб'єкти піддалися низці масованих російських ударів. В результаті було зруйновано кілька великих ТЕС та ТЕЦ.

Варто зазначити, що Україна внаслідок обстрілів втратила 50% спроможності генерації електроенергії, влада працює над відновленням, щоб до зими мати якомога більше генерації.

7 червня Кабінет міністрів України доручив органам державної та місцевої влади зменшити споживання електроенергії. Зокрема чиновників зобов'язали відмовитися від використання кондиціонерів, зовнішнього освітлення будівель і прилеглої території, а місцеву владу закликали обмежити освітлення вулиць.

Варто додати, що Кабінет міністрів схвалив порядок, що встановлює правила застосування графіків відключення світла, який почне працювати з 24 червня. В уряді сподіваються, що це дасть можливість забезпечити "справедливі графіки"

Цієї зими в Україні очікується складна ситуація з енергетикою. Світло можуть вмикати 6-7 годин на добу.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: