fbpx
Сьогодні
19:58 19 Чер 2024

У Криму не залишилось жодного ракетоносія росіян, – речник ВМС

Фото: Крим.Реалії

Чергове військове російське судно, яке окупанти 19 червня вивезли з Криму в інший пункт базування, є малим ракетним кораблем (МРК) із серйозною системою озброєння. Проте Росія не може його застосувати у Чорному морі. Цей корабель став сьомим з моменту знищення МРК "Циклон". Водночас на півострові не залишилось жодного ракетоносія.

Про це повідомив речник Військово-Морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук у коментарі Суспільне Крим, цитує Рубрика.

"Що стосується перебазування, ми бачимо таку тенденцію, що ворог протягом останніх пів року, особливо, після знищення кілька тижнів тому малого ракетного корабля "Циклон", переміщує свої основні активи, найбільш цінні кораблі. Зараз бачимо, що вже і другого порядку переміщує в інші пункти базування", — сказав він.

За словами Плетенчука, першочергово окупанти перекидають кораблі у Новоросійськ, але він не може забезпечити там базування всього Чорноморського флоту росії (ЧФ рф). У росіян виникає проблема, куди швартувати усі ці одиниці, адже окупанти у Криму розуміють, що перебувати там небезпечно, а бухт, які можуть забезпечити безпеку — немає. Тому вони поступово перекидають одиниці.

"Сьогодні (19 червня — ред.) вийшов ще один корабель. За моїми підрахунками — це сьомий з моменту знищення "Циклона". Це малий ракетний корабель на повітряній подушці, який теж є серйозною системою озброєння, але застосувати його вони в Чорному морі не можуть. Він залишається банально мішенню. Відповідно, ворог у такий спосіб намагається зберегти склад й перекидає його куди завгодно, аби забрати з Криму", — поінформував речник ВМС ЗСУ.

Водночас він відмовився називати назву корабля, який 19 червня Росія вивела з півострова.

"Я знаю, але поки не скажу, не можу поки розкривати", — пояснив Плетенчук.

Також він додав, що вісім російських кораблів вивезли в Азовське море, ймовірно, для навчання. Але фактом залишається те, що окупанти наразі звільнили причальний фронт для інших кораблів.

"Бачимо, що перекинули, в першу чергу, носії крилатих ракет і два з них, які ще на стадії випробувань, взагалі вивели з Чорноморського регіону", — уточнив речник Військово-Морських сил ЗСУ.

Водночас в окупованому Криму залишаються кораблі суднозабезпечення, зокрема, рейдові буксири, які мають мінімальне озброєння та виконують завдання в інтересах російського флоту з військовим складом екіпажу.

"Його й кораблем назвати не можу, бо він не призначений саме для ведення бойових дій, але це, наприклад, одиниці із суден забезпечення. І таких одиниць там вистачає. Той самий "Коммуна", який було уражено в портах Криму, так само виконував різноманітні роботи в інтересах ЧФ. Незалежно від того, що він не є озброєною одиницею, ти не менш, він входить до складу. Таких одиниць там залишається достатньо багато", — наголосив він.

Крім того, Плетенчук зауважив, що на півострові не залишилось жодного ракетоносія.

"Останній був "Циклон". І то, його можна було вважати умовно ракетоносієм, бо він так і помер, жодного пострілу не зробивши. Іноді складається враження, що його там залишили, щоб списати свої невдачі щодо ракетобудування, бо понад рік перебував у флоті, а так і не пройшов випробування", — додав речник ВМС ЗСУ.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: