fbpx
Сьогодні
09:34 19 Чер 2024

Російський диктатор прибув до Північної Кореї

Фото: REUTERS/Gavriil Grigorov

У середу, 19 червня, за місцевим часом російський лідер володимир путін  прибув до Північної Кореї. Це його перший візит в КНДР за 24 роки.

Про це повідомляє Reuters, передає Рубрика.

За інформацією агентства, путін має на меті поглибити торгові та безпекові зв'язки з ядерною державою.

Він приземлився в Пхеньяні близько 2:45 ночі після зупинки на далекому сході російської федерації.

Корейський лідер Кім Чен Ин особисто зустрів колегу біля літака, що вважається проявом його особливої уваги до іноземних колег і чим раніше Кім удостоював лише голову КНР Сі Цзіньпіна та попереднього президента Південної Кореї Мун Чже Іна.

Фото: Reuters

Із аеропорту Путін і Кім поїхали разом у автомобілі російського правителя.

Як пишуть російські ЗМІ, програма візиту путіна до КНДР є насиченою.

Основна її частина відбудеться 19 червня — заплановані переговори в різних форматах, зокрема в розширеному складі, а також неформальне спілкування лідерів. Програма візиту також передбачає урочистий концерт на честь візиту путіна.

Очільника Кремля у поїздці супроводжує представницька делегація:

  • міністр закордонних справ Сергій Лавров,
  • міністр оборони Андрій Білоусов,
  • перший віце-прем'єр Денис Мантуров,
  • віце-прем'єр Олександр Новак,
  • голова Мінприроди Олександр Козлов,
  • міністр охорони здоров'я Михайло Мурашко,
  • міністр транспорту Роман Старовойт,
  • представники великих вітчизняних компаній, у тому числі голова Роскосмосу Юрій Борисов та Залізної дороги РФ Олег Білозеров.

Reuters пише, що напередодні візиту путін видав президентський указ, у якому говорилося, що москва прагне підписати "договір про всеосяжне стратегічне партнерство" з Північною Кореєю.

Його радник із зовнішньої політики Юрій Ушаков заявив, що це включатиме питання безпеки.

Ушаков зазначив, що угода не буде спрямована проти будь-якої іншої країни, але "накреслить перспективи подальшої співпраці".

Північнокорейські державні ЗМІ також опублікували статті, вихваляючи росію та підтримуючи її військові операції в Україні, називаючи їх "священною війною всіх громадян Росії".

Особливу увагу дві сторони планують приділити співпраці в економічному секторі, зокрема, узгодженню системи торгівлі та розрахунків між ними, оскільки їх угоди щодо зброї та військова взаємодія є порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН, які забороняють ядерну та ракетну програми Пхеньяна.

Поїздка Путіна до КНДР викликала підвищену увагу західних країн та їх союзників в Азії, які побоюються збільшення поставок рф північнокорейської зброї для війни проти України в обмін на передачу Москвою Пхеньяну технологій виробництва ракетної та іншої зброї.

Як повідомляла Рубрика, Сполучені Штати вважають, що зближення відносин між режимами в Москві і Пхеньяні на тлі підготовки візиту Путіна до КНДР посилюватиме загрози не лише для ситуації в Україні, але також для безпеки на Корейському півострові.

Нагадаємо, у вересні минулого року Кім Чен Ин прибув до росії, а вже незабаром російська окупаційна армія отримала північнокорейські боєприпаси та ракети. Вони допомогли москві поповнити свої запаси та йти в ногу із західною підтримкою України. Експерти вважають, що ця угода може дозволити КНДР побачити реальну картину можливостей своєї зброї, а також допомогти наростити експорт.

Раніше координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США у Білому домі Джон Кірбі заявив, що Північна Корея надала РФ одну тисячу контейнерів із військовою технікою та боєприпасами на тлі війни в Україні.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: