fbpx
Сьогодні
10:57 19 Чер 2024

На саміті Альянсу говоритимуть про те, що Україна стане членом НАТО, - Столтенберг

Фото: Фейсбук / yan.dobronosov

Напередодні саміту Північноатлантичного Альянсу у Вашингтоні, який відбудеться 9-11 липня, союзники обговорюють та вирішують багато питань щодо України.

Про це повідомив генсек Альянсу Єнс Столтенберг на спільній пресконференції з державним секретарем США Ентоні Блінкеном після зустрічі у Вашингтоні, пише ЄП.

Очільник Альянсу розповів про погоджений НАТО план щодо тренувань і допомоги Україні у безпековій галузі.

Столтенберг також додав, що очікує нових оголошень про надання більшої військової підтримки Україні.

"Я впевнений, що ми також матимемо формулювання про те, що Україна стане членом Альянсу… Точні формулювання, про що саме ми домовимось, зараз обговорюються між членами НАТО, але я впевнений, що до саміту ми матимемо гарну домовленість про рішення", підкреслив Столтенберг.

Генсек переконаний, що чим сильнішою буде підтримка з боку Альянсу та чим надійнішими будуть довгострокові зобов'язання перед Україною, тим швидше закінчиться війна.

Нагадаємо, що Столтенберг перебуває з тижневим візитом у Північній Америці:

  • у вівторок, 18 червня, він зустрівся з державним секретарем Ентоні Блінкеном та провів зустріч із сенаторами;
  • у середу, 19 червня, вирушить до Оттави, де зустрінеться з прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо;
  • у четвер, 20 червня, він повернеться до Вашингтона, де зустрінеться з радником з національної безпеки Джейком Салліваном та членами Конгресу США.

До того ж генсек НАТО зустрівся напередодні з президентом СШО Джо Байденом, де заявив, що у 2024 році оборонні видатки європейських членів Північноатлантичного Альянсу та Канади зростуть на 18%, а 23 члени НАТО цього року витратять на оборону 2% ВВП або більше.

Столтенберг тоді наголосив, що чим сильнішою буде підтримка союзниками України, "тим швидше ця війна може закінчитися, тому що тим швидше президент путін зрозуміє, що він не зможе нас перечекати".

Що відомо про саміт НАТО, що відбудеться у Вашингтоні

Нагадаємо, що цьогорічний саміт НАТО відбудеться з 9 по 11 липня у Вашингтоні у Сполучених Штатах.

Повідомляли, що під час засідання Північноатлантичного Альянсу, яке відбудеться у липні цього рокузміцнення підтримки України буде одним з питань, яке будуть обговорювати лідери країн-членів НАТО.

Як вже повідомляла Рубрика, 31 травня Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що особливістю саміту НАТО з нагоди 75-тої річниці створення Альянсу стане "дуже сильний пакет для України".

Цього ж дня генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що на зустрічі у Празі союзники по НАТО  просунулися у трьох питаннях: кращій координації Альянсу у питанні постачання зброї й навчання особового складу, визначенні багаторічної фінансової підтримки України та євроатлантичній інтеграції України.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запросив президента Володимира Зеленського на ювілейний саміт Альянсу у Вашингтоні у 9-11 липня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: