fbpx
Сьогодні
15:55 19 Чер 2024

Лікарі застерігають: податкові преференції на тютюнові вироби для нагрівання - загроза здоровʼю молоді

Спільнота лікарів у партнерстві з громадською організацією "Життя"провела пресбрифінг "Лікарі заявляють: податкові преференції тютюновим виробам для нагрівання – загроза здоровʼю молоді". Учасники події заявили про неприпустимість створення податкових преференцій тютюновим виробам для нагрівання (ТВЕН) та представили відкритий лист до Верховної Ради України із наполегливим закликом забезпечити підвищення акцизної ставки для ТВЕН рівномірно із сигаретами та сигарилами.

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

4 червня Верховна Рада України підтримала в першому читанні та прийняла за основу законопроєкт № 11090, який пропонує підвищити акцизну ставку на сигарети та сигарили до 90 євро на 1000 шт., а на тютюнові вироби для нагрівання лише до 72 євро до 2028 року.

Таким чином уряд хоче створити податкову преференцію для таких виробів, посилаючись у пояснювальній записці на "меншу шкоду" сигарет для нагрівання. Таке формулювання відображає позицію тютюнових компаній, які з допомогою подібних наративів просувають свою наркотичну продукцію та приваблюють до куріння дітей та молодь. Тоді як Всесвітня організація охорони здоров'я наголошує, що на сьогодні не існує жодних доказів того, що ТВЕН є менш шкідливими, ніж традиційні тютюнові вироби.

"ВООЗ та вся лікарська спільнота однозначно наполягають: не існує безпечного куріння. Незалежні дослідження вказують на те, що тютюнові вироби для нагрівання несуть значну загрозу людському організму на рівні із традиційними сигаретами, а рівні 20 шкідливих речовин в ТВЕН кратно перевищують такі у звичайних сигаретах. Створення податкових преференцій на ТВЕН сприятиме залученню дітей та молоді до вживання тютюну та суперечить Національному плану заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку", — розповів Отто Стойка, кандидат медичних наук, лікар Київського міського центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, експерт з контролю над тютюном.

Тютюнові компанії просувають новітні тютюнові вироби саме серед дітей та молоді. За даними опитування Київського міжнародного інституту соціології, 37% молоді, що курить, віком 18-29 років віддає перевагу сигаретам для нагрівання.

Опитування ВООЗ ж показує, чому споживачі обирають такі вироби: 48% вважає їх менш шкідливими. Це свідчить про те, що маркетингові маніпуляції тютюнової індустрії сприяють залученості молоді до споживання тютюну, і що їх потрібно припинити, аби вберегти молодь.

"Вживання тютюну є причиною 25% усіх смертей від раку в усьому світі та є основною причиною раку легенів. В Україні щороку реєструється близько 100 тисяч нових випадків онкологічних захворювань, близько 50 тисяч українців помирають. Мене обурює те, що Міністерство фінансів проігнорувало рекомендації Міністерства охорони здоров'я та Всесвітньої організації охорони здоров'я, які наголошують, що сигарети для нагрівання не є безпечними та неприпустимо на рівні уряду заохочувати до їх споживання. Держава має активно протидіяти поширенню цих виробів, а не навпаки, оскільки вони не лише шкодять здоров'ю окремих людей, але й збільшують загальний тягар на систему охорони здоров'я", — наголосив Антон Шкіряк, лікар-онколог.

Кожного року в Україні від хвороб, спричинених споживанням тютюну, помирає понад 100 тисяч українців, ще 325 тисяч втрачають працездатність, а українська економіка втрачає близько 3,2% ВВП через витрати на лікування хвороб – наслідків активного та пасивного куріння, втрату працездатності українців та передчасну смерть частини з них.

Окрім цього, в разі впровадження податкової преференції для ТВЕН, Державний бюджет недоотримає 15 млрд грн за 2025 — 2028 роки та щонайменше 5 млрд грн кожного наступного року за оптимістичним сценарієм. За реалістичного сценарію недоотримання Держбюджету від ТВЕН складуть 18,6 млрд грн за 2025 — 2028 роки і 6,9 млрд грн за кожен наступний рік. Таким чином тютюнові компанії-спонсори війни отримають зелене світло на приваблення дітей та молоді до епідемії вживання тютюну.

"Надання податкових преференцій тютюновим компаніям, які продовжують свою діяльність у росії і тим самим фінансують агресію проти України, є абсолютно неприйнятним та аморальним. Це не просто економічне питання, це питання національної безпеки і нашого виживання. Коли Україна стикається з дефіцитом бюджету, міжнародним боргом і критичною нестачею ресурсів для фронту, надання таких преференцій виглядає як зрада наших національних інтересів", — наголосила Ганна Гопко, голова правління ГО"Мережа захисту національних інтересів "АНТС"".

Нагадаємо, тютюнові компанії Philip Morris International та Japan Tobacco International, які реалізовують ТВЕН на території України, продовжують працювати в росії, сплачувати там багатомільярдні суми податків та були офіційно визнаними міжнародними спонсорами війни проти України.

Яке рішення?

Спільнота лікарів закликає депутатів Верховної Ради України:

  • Зберегти ефективну політику України щодо акцизного оподаткування тютюнових виробів для нагрівання на рівні сигарет.
  • Забезпечити стале підвищення акцизу на тютюнові вироби, що забезпечує одномоментне зростання ціни за пачку на 10% і більше.
  • Врахувати середній рівень акцизів на тютюнові вироби в країнах ЄС, який становить близько 180 євро за 1000 штук.

Як це працює?

За даними Світового банку, підвищення вартості пачки сигарет на 10% дозволяє знизити споживання на 6-8% у державах з низьким та середнім рівнем доходу, до переліку яких входить Україна. Особливо це стосується молоді, яка є вразливою та фінансово нестабільною категорією населення.

Відкритий лист лікарів до Верховної Ради України про неприпустимість надання податкових преференцій тютюновим виробам для нагрівання.

Нагадаємо, дані дослідження, яке в І кварталі 2024 року провело незалежне міжнародне дослідницьке агентство Nielsen в Україні на замовлення тютюнового комітету ЄБА зі збору порожніх викинутих пачок тютюновмісних виробів для електричного нагрівання, показали, що майже 100% продукції ТВЕН (тютюновмісні вироби для нагрівання) мають маркування, яке відповідає вимогам українського законодавства.

Також повідомлялось, що експерти міжнародних організацій, народні депутати та представники експертної громадськості обговорили шляхи додаткового підвищення акцизної ставки на тютюнові вироби для досягнення євроінтеграційних зобовʼязань України відповідно до Директиви 2011/64/EU — 90 євро на 1000 штук.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: