fbpx
Сьогодні
14:27 18 Чер 2024

Уперше за 2 роки частка промислових підприємств, що працюють на повну потужність, перевищила 15%, – опитування ІЕД 

Фото: Depositphotos

У травні вперше за два роки відсоток українського промислового бізнесу, який працює на повну потужність, перевищив 15%.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Інститут економічних досліджень та політичних консультацій.

Згідно з даними щомісячного опитування підприємств, яке ІЕД провів у травні 2024-го, частка таких компаній сягнула 18%. У квітні цей показник був 13%.

промислові підприємства

Фото: ІЕД

Також зменшилася частка компаній, яким важко передбачити, що буде з діяльністю підприємства через два роки: з 38,2% у квітні до 30,9% у травні.

"Показник невизначеності у дворічній перспективі поступово знижується з лютого цього року. Тоді він становив 50,6%, тепер – 30,9%, і це найнижче значення з жовтня 2022-го. Водночас ми бачимо чітку тенденцію також до стагнації або зниження позитивних очікувань на дворічний період. 

Тобто бізнес розуміє, що буде робити за два роки, але не бачить це майбутнє позитивним. Швидше за все, тому що він все більше звикає до думки, що війна триватиме довго.

Разом з тим оцінки фінансово-економічної ситуації на підприємствах та загально-економічного середовища у піврічній перспективі зростають. Відповідно респонденти не очікують погіршення ситуації ні на власних підприємствах, ні загалом в економіці країни. Це можна назвати оптимістичною адаптованістю бізнесу до поточних умов", – зазначила СЕО ІЕД Оксана Кузяків.

При цьому підприємства вже майже рік стабільно мають портфель замовлень на більш ніж три місяці.

Водночас у бізнесі продовжується:

  • з одного боку, скорочення кількості працівників,
  • з іншого — погіршення проблеми з пошуком кваліфікованих кадрів.

Загалом брак робочої сили може стати ключовим фактором для української економіки у наступні місяці.

промислові підприємства

Фото: ІЕД

Рейтинг перешкод для бізнесу суттєвих змін не зазнав. Трійка лідерів серед перешкод лишається незмінною вже декілька місяців, це:

  • небезпека працювати,
  • брак робочої сили,
  • зростання цін.
промислові підприємства

Фото: ІЕД

"56% зазначили, що небезпека ведення ділової активності є найбільшою перешкодою – і такого високого показника не було навіть на початку війни. Найбільше на це скаржиться великий бізнес. 

Також знову актуалізувалася проблема електропостачання – порівняно з квітнем на неї скаржаться вдвічі більше підприємств (21% – у квітні, 41% – у травні)", — зазначив експерт ІЕД Євген Ангел.

промислові підприємства

Фото: ІЕД

У щомісячному опитуванні New Monthly Enterprises Survey (#NRES) від ІЕД беруть участь понад 500 українських промислових підприємств, що розташовані у 21 із 27 областей України. Опитування у даному форматі проводиться з травня 2022 року.

Нагадаємо, що з початку року українські металургійні підприємства збільшили виробництво сталі на 31,2% проти показника за аналогічний період 2023 року.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: