Столтенберг під час зустрічі з Байденом: Щонайменше 2% ВВП на оборону цьогоріч планують витратити понад 20 країн НАТО

У 2024 році оборонні видатки європейських членів Північноатлантичного Альянсу та Канади зростуть на 18%, а 23 члени НАТО цього року витратять на оборону 2% ВВП або більше.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час зустрічі з президентом США Джо Байденом  у Білому домі, пишуть на сайті НАТО та сайті Білого дому.

"Сьогодні ми можемо оприлюднити нові цифри щодо оборонних витрат. Вони показують, що в Європі і Канаді члени Альянсу цього року збільшують оборонні видатки на 18%. Це найбільше зростання за останні десятиріччя", зазначив очільник Альянсу.

Столтенберг акцентував, що наразі держави Європи "нарощують оборонні витрати до рекордних рівнів".

"Сьогодні я можу оголосити, що цього року понад 20 держав-членів витратять щонайменше 2% ВВП на оборону. Це добре для Європи, і добре для Америки", – сказав генсек військового Блоку.

Водночас він не уточнив, які саме країни витратять 2% ВВП на оборону.

Окрім того, Столтенберг нагадав, що 10 років тому, у 2014, встановлений тоді цільовий показник у 2% ВВП оборонних внесків виконали лише 3 країни НАТО – Греція, США та Велика Британія.

Генсек НАТО також:

  • подякував главі Білого дому за "сильне лідерство щодо України",
  • привітав підписання двосторонньої безпекової угоди між США та Україною.

"Європейські члени Альянсу також посилюють військову підтримку України. І я очікую, що коли ми зустрінемось тут наступного місяця (на саміті НАТО – ред.), ми домовимось про те, що НАТО відіграватиме провідну роль у наданні безпекової допомоги і тренувань, а також про те, що члени Альянсу погодяться посилити фінансову і військову підтримку України", – сказав він.

Приц ьому він додав, що "це зменшить навантаження на Сполучені Штати".

Столтенберг наголосив, що чим сильнішою буде підтримка союзниками України, "тим швидше ця війна може закінчитися, тому що тим швидше президент путін зрозуміє, що він не зможе нас перечекати".

Як наголошують на сайті Білого дому, своєю чергою Байден "привітав кроки союзників по НАТО на підтримку України".

Зазначають, що Байден та Столтенберг "обговорили значний прогрес у сфері оборонних видатків, в тому числі те, що рекордні 23 члени Альянсу досягнуть встановленого в НАТО двовідсоткового порогу видатків, що є більш ніж двократним збільшенням з часу вступу на посаду президента Байдена".

Нагадаємо, що Столтенберг перебуває з тижневим візитом у Північній Америці:

  • у вівторок, 18 червня, він зустрінеться з державним секретарем Ентоні Блінкеном і проведе зустріч із сенаторами;
  • у середу, 19 червня, вирушить до Оттави, де зустрінеться з прем'єрміністром Канади Джастіном Трюдо;
  • у четвер, 20 червня, він повернеться до Вашингтона, де зустрінеться з радником з національної безпеки Джейком Салліваном та членами Конгресу США.

Нагадаємо, раніше Столтенберг заявив, що члени альянсу ведуть переговори про розгортання більшої кількості ядерної зброї на тлі зростаючої загрози з боку російської федерації та Китаю.

Свіжі дописи

  • Новини

На матчі Україна-Бельгія українські вболівальники розгорнули банер із зображенням Назарія “Грінки” Гринцевича

Під час гри збірної України проти збірної Бельгії на “Євро-2024” фанати розгорнули банер із портретом загиблого військовослужбовця… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Новини

ГУР здійснило масовану кібератаку на інтернет-провайдерів у Криму

Головне управління розвідки Міноборони здійснило масовану кібератаку на найбільших інтернет-провайдерів в тимчасово окупованому Криму. Окупаційна… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Новини

Екоінспектори порахували збитки від знищення “Епіцентру” у Харкові 25 травня

За підрахунками екологів, руйнація будівлі гіпермаркету "Епіцентр" у Харкові 25 травня призвела до значного засмічення… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Новини

Посли Євросоюзу погодили новий пакет санкцій проти Білорусі

Посли Європейського Союзу досягли принципової угоди щодо нового пакета санкцій проти Білорусі. Про це повідомили в Бельгійському… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Новини

Мера Мукачева Балогу відправили під варту з можливістю внесення застави у розмірі 30 млн грн

Меру Мукачева Андрію Балозі 26 червня обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внести… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Новини

Литва найближчим часом може вийти із Конвенції про заборону касетних боєприпасів

Рішення щодо виходу Литви із Конвенції про заборону касетних боєприпасів може бути прийняте вже найближчим… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.