fbpx
Сьогодні
11:18 18 Чер 2024

За два роки повномасштабної війни в Україні росія завдала збитків клімату на $32 млрд

English version here

Фото: Anastasia Vlasova / Getty Images

Загальна шкода клімату, яку російська федерація завдала за два роки повномасштабного вторгнення в Україну, становить 32 млрд доларів. Ба більше, росія продовжить завдавати шкоди довкіллю навіть після війни, адже відбудова пошкодженої та знищеної інфраструктури становитиме велике джерело викидів. Вони значною мірою пов'язані з виготовленням цементу і сталі та, за прогнозами, складуть аж 56 млн тонн вуглекислого газу. 

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

 Згідно з результатами оновленої оцінки Ініціативи з обліку викидів парникових газів від війни, за перші 12 місяців повномасштабне вторгнення росії в Україну призвели до викиду 120 млн тонн вуглецю. За 24 місяці великої війни викиди продовжили зростати та становлять 175 млн тонн вуглецю. Це перевищує річні викиди від високоіндустріальної країни, такої як Нідерланди, використання 90 млн бензинових автомобілів на дорогах, або будівництво 260 вугільних електростанцій по 200 МВт кожна. 

"Поки світ намагається скорочувати викиди вуглецю для уникнення кліматичної кризи, російська агресія призводить до значних додаткових обсягів викидів. Більше третини цих викидів відбуваються за межами кордонів України, підтверджуючи, що вплив війни росії на довкілля не знає кордонів", — говорить провідний автор звіту Леннард де Клерк. 

За даними експертів, вплив війни на клімат посилюється із кожним місяцем через бойові дії, пожежі, руйнування інфраструктури та інші прямі й непрямі впливи.

А масштабні атаки на українську електричну мережу призвели до багатьох неконтрольованих витоків SF6 (гексафториду сірки) – парникового газу, потужнішого ніж вуглекислий газ, метан і оксид азоту.  

 "На воєнні дії припадає майже третина оціненої шкоди для клімату, оскільки військові операції потребують величезних обсягів обладнання, боєприпасів і вибухових речовин, виробництво яких є дуже вуглецевмісним, а також великих обсягів палива, що призводить до непрямих і прямих викидів парникових газів. Крім того, вплив військових ланцюгів постачання на клімат є недостатньо вивченим, і фактична шкода для клімату може бути ще більшою", — коментує співавтор звіту Микола Шлапак. 

Яке рішення?

За ці викиди та їхню шкоду для клімату має нести відповідальність саме росія. Україна разом з міжнародними союзниками формує Міжнародний компенсаційний механізм, щоб фінансувати відновлення. 

Найочевидніший спосіб це зробити – направити кошти на відновлення знищених лісів та інші природоорієнтовані рішення, які поглинають викиди з атмосфери.

Окрім того, у плануванні відбудови важливо враховувати викиди та впроваджувати більш екологічні та кліматично-дружні практики, які дозволять їх зменшити. Проєкти з відновлення українських міст мають реалізовуватися за високими енергоефективними стандартами. 

Як це працює? 

Цього можна досягти завдяки розумному дизайну з меншим використанням матеріалів, переробці цементу та сталі зі зруйнованих будівель, використанню низьковуглецевих цементу та сталі або альтернативних матеріалів для будівництва.

Більше того, для по-справжньому сталої зеленої відбудови нам потрібно розвивати циркулярну економіку, виробляти матеріали всередині країни, подбати про залучення місцевих, у тому числі тимчасово переміщених осіб.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: