fbpx
Сьогодні
17:19 18 Чер 2024

Окупанти обезголовили українського військового на Донеччині, – генпрокурор

English version here

Фото: Andriy Kostin / Х

Російські командири віддали наказ не брати в полон українських військовослужбовців, а натомість обезголовлювати їх.

Про це написав у Фейсбуці генпрокурор Андрій Костін, пише Рубрика.

17 червня українські військові отримали інформацію про те, що військові одного з підрозділів рф у Волноваському районі Донеччини віддали наказ підлеглим не захоплювати в полон військовослужбовців Збройних сил України та стинати їм голови.

Під час проведення аеророзвідки українські військові виявили пошкоджений броньований автомобіль Сил оборони. На його капоті лежала відрізана голова українського бійця.

«Це жахливе варварство, якому не місце у XXI сторіччі. І це черговий доказ, що воєнні злочини, які чинить агресор — не поодинокі інциденти, а спланована стратегія російського режиму. Ці злочинні накази були віддані на рівні керівництва батальйону та роти окупаційних військ», — заявив Костін.

Правоохоронці вже розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством — ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України. Можливе покарання — 10-15 років тюрми або ж довічне ув'язнення.

В ОГП також наголосили, що такі дії є грубим порушенням статей Женевської конвенції про поводження з військовополоненими та Додаткового протоколу до Женевських конвенцій, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів.

Нагадаємо, від березня 2022 року стало відомо про 54 випадки страт українських військовополонених з боку російських окупантів.

Російські злочини щодо військовополонених

Нагадаємо, російська армія не вперше вдається до порушення Женевських конвенцій, законів та звичаїв війни, розстрілюючи українських військовополонених. Такі випадки фіксувалися, зокрема, в Авдіївці, поблизу Роботиного, Бахмуту, а також в колонії Оленівки.

18 лютого військовослужбовці російської федерації розстріляли двох українських військовополонених у смузі відповідальності Оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця". 

Крім того, 17 лютого командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський повідомив, що під час виходу українських підрозділів з Авдіївки, що на Донеччині, деякі військові потрапили до російського полону.

Нагадаємо, що Телеграм-канал DeepState опублікував відео, на якому видно, як група військових розстрілює двох інших військових, які виходять із бліндажа й один з яких тримає руки за головою. Російські окупанти скоїли черговий воєнний злочин на Авдіївському напрямку поблизу Степового.

Своєю чергою на ситуацію відреагував омбудсмен Дмитро Лубінець, який має намір через дане відео звернутися до міжнародних організацій. Також він сподівається, що розвідці вдасться фізично встановити особи винних. 

У Збройних силах України також підтвердили інформацію про те, що російські загарбники розстріляли двох беззбройних українських солдатів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: