Новини

На Київщині створили охоронні зони, щоб захистити рідкісних птахів

Чорний лелека, змієїд, підорлик малий та журавель сірий — 12 гнізд рідкісних птахів з Червоної книги України взято під охорону на території Філії "Тетерівське лісове господарство" ДП "Ліси України". Цю ініціативу WWF-Україна відповідним розпорядженням наприкінці травня погодили в Київській обласній військовій адміністрації.

Як інформує Рубрика, про це повідомили на фейсбук-сторінці WWF-Україна.

У чому проблема?

Ці рідкісні птахи занесені до Червоної книги України зі статусом "рідкісний" та охороняються низкою міжнародних документів, такі як Конвенція з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори (CITES, Додаток ІІ), Боннська (Додаток ІІ) та Бернська (Додаток ІІ) конвенції. Деградація місць гніздування цих птахів відбувається через вирубування лісів, меліорацію лісових угідь та через фактор непокою. 

Сім гнізд чорного лелеки, три гнізда змієїда, гніздо підорлика малого та журавля сірого були виявлені орнітологом Олександром Панчуком протягом 2016-2023 років та постійно моніторяться й охороняються працівниками Тетерівського лісового господарства і науковцями. Кожне з гнізд заселене парою птахів, які у сприятливі роки успішно виводять потомство. 

Гнізда чорних лелек розташовані переважно на дубах на висоті 8-18 м, одне з них виявлено на штучній платформі, що була збудована у 2010 році та заселена у 2012 році. Гнізда змієїдів розміщені на соснах на висоті 20-30 м, а підорлика малого — на вільсі на висоті 16 м. Гніздо журавля сірого виявлено на землі у вологому березняку біля річки Таль.

Журавель сірий. Фото: Панчук Олександр. WWF-Україна

Яке рішення?

Ділянки, де виявлені гнізда, мають сприятливі умови для стабільної популяції великих птахів: багато придатних дерев для їх гніздування, розташування близько до кормових угідь. 

"Охоронні зони для захисту біорізноманіття — новий різновид природоохоронних територій, який з'явився в українському законодавстві лише минулого року. Завдяки йому стало можливим взяти під охорону гнізда рідкісних птахів у Тетерівському лісовому господарстві. Святкуємо перемогу і дякуємо усім причетним", — коментує Людмила Сломінська, менеджерка проєктів напряму "Ліси" WWF-Україна.

Навколо гнізд перелічених видів передбачено створення колових охоронних зон радіусом не менше 500 м, де діє сезонна заборона для будь-яких лісогосподарських заходів у період із 15 березня до 1 серпня для чорного лелеки та 1 березня – 31 серпня для інших видів, адже важливо не турбувати птахів під час періоду розмноження. У тій частині охоронної зони, яка розташовується ближче 100 м від гнізда (для змієїда — 200 м), діє постійна заборона будь-яких лісогосподарських заходів. Загальна площа створених охоронних зон — 785 га, площа території, де господарські заходи обмежені протягом всього року становить 65,94 га.

Пташенята чорного лелеки. Фото: Панчук Олександр. WWF-Україна

Як це працює?

Природоохоронні обмеження у межах охоронних зон визначені відповідно до Додатка 2 Порядку створення охоронних зон для збереження біорізноманіття у лісах та Порядку створення охоронних зон для збереження об'єктів Червоної книги України. Підставою для скасування охоронної зони є відсутність особин видів, що охороняються, протягом як мінімум 15 років, що підтверджується результатами як мінімум трьох польових досліджень.

Охоронні зони створені за ініціативою WWF-Україна та у співпраці з науковим співробітником Київського зоопарку Панчуком Олександром Сергійовичем, Тетерівським лісовим господарством, Департаментом екології та природних ресурсів Київської обласної військової адміністрації та ДП "Ліси України".

Про WWF-Україна:

Всесвітній фонд природи WWF — одна з найвпливовіших та найбільших незалежних природоохоронних організацій у світі. Місія WWF — зупинити деградацію природних систем планети та побудувати майбутнє, у якому людина житиме в гармонії з природою. Понад 20 років WWF реалізує проєкти в Україні та з 2019-го діє як національне представництво, що об'єднує представників громадськості та науковців. Ліси — один з ключових напрямів роботи WWF. WWF-Україна спрямовує зусилля на скорочення темпів знеліснення, покращення практик управління лісами й збереження цінних лісів. Команда втілює проєкти в широких темах: ідентифікація та збереження пралісів, протидія незаконним рубкам, сталі практики ведення лісового господарства і трансформація лісової політики України. Місія лісового напряму WWF-Україна, яку організація реалізує з партнерами по всьому світу, — побудувати світ, багатий на широкі, сталі лісові ландшафти, що приносять користь біорізноманіттю, людям і клімату.  

Стежте за діяльністю WWF-Україна:

Сайт https://wwf.ua (WWF-Ukraine)

Facebook facebook.com/wwfukraine (WWF-Україна)

Instagram instagram.com/wwf_ukraine (WWF_Ukraine)

Telegram https://t.me/wwfukraine (@wwfukraine)

 

Свіжі дописи

  • Новини

ПАРЄ проголосувала за три резолюції щодо України: про спецтрибунал для рф і культурний геноцид

Парламентська асамблея Ради Європи на засіданні 26 червня схвалила три резолюції, пов’язані з Україною –… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Новини

Євро-2024: Збірна України зіграла в нічию з Бельгією та не змогла пробитися до 1/8 фіналу

Збірна України зіграла в нічию з Бельгією у третьому матчі групового етапу Євро-2024. Гра відбулася… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Новини

Генштаб: кількість боєзіткнень зросла до 99, найгарячіше на Покровському напрямку та у Харківській області

Від початку дня ворог нарощує темпи наступальних та штурмових дій, шукає шляхи аби вклинитися в… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Новини

Папа Римський зустрівся з родичами військовополонених бійців бригади “Азов”

Сьогодні, 26 червня, Папа Римський Франциск зустрічвся з родичами українських захисників бригади Азов, яких в Росії незаконно… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Новини

Оновлена угода про вільну торгівлю з Канадою може бути корисною для залучення бізнесу до відновлення, –Шмигаль

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся з Міністеркою з питань розвитку експорту, міжнародної торгівлі та економічного… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024
  • Новини

На матчі Україна-Бельгія українські вболівальники розгорнули банер із зображенням загиблого військового Назарія “Грінки” Гринцевича

Під час гри збірної України проти збірної Бельгії на “Євро-2024” фанати розгорнули банер із портретом загиблого військовослужбовця… Читати більше

Wednesday June 26th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.