fbpx
Сьогодні
11:58 18 Чер 2024

На Конференції з відновлення у Берліні залучили €16 млрд у вигляді зобов'язань: деталі

English version here

Фото: Мінекономіки

На конференції Ukraine Recovery Conference 2024, що відбулася у Берліні 11 червня цього року, залучили 16 млрд євро у вигляді зобов'язань та підписали понад 100 договорів та контрактів.

Про це розповіла міністерка економіки Юлія Свириденко на брифінгу в Медіацентрі Україна, передає Рубрика.

Вона розповіла, що участь у конференції взяли понад 3 тисяч учасників — це малі містечка, керівники великих бізнес-асоціацій, десятки керівників політичних делегацій тощо.

У межах заходу анонсовано три "альянси":

  • підтримка малого та середнього бізнесу на 7 млрд доларів,
  • розвиток регіонів — 2 млрд доларів,
  • великий блок про навчання українців — 700 млн доларів.

Також у межах Ukraine Facility запустили інвестиційний механізм, який має допомогти Україні в майбутньому залучити 40 млрд євро інвестицій.

Окрема увага була присвячена оборонним підприємствам, було оголошено про створення нових підприємств, страхування військових ризиків. Свириденко нагадала, що перед конференцією відбулося відкриття першого в Україні підприємства "Укроборонпрому" та німецького Rheinmetall з ремонту та виробництва бронетехніки.

"Наступний логічний крок — ремонт танків сімейства Leopard в Україні та локалізація виробництва БМП Lynx. Ми сподіваємося, що щонайменше одна така машина буде до кінця року зібрана", — сказала міністерка.

Свириденко розповіла, що на конференції також зробили крок для активнішого залучення інвесторів.

"По суті, розпочинаємо проєкт по відбудові Preparation Facility. Це інституція або інфраструктура, щоб навчитися готувати якісні інвестиційні проєкти. Робити та готувати їх не тільки на центральному рівні, а й на регіональному. Експерти будуть допомагати готувати проєкти, щоб під них залучати інвестиції", — сказала міністерка.

Ще один проєкт стосується страхування від воєнних ризиків. Нові угоди будуть охоплювати страхування на 50 млн доларів за посередництва ООН для формування портфелів страхових полісів для компаній, що працюють в Україні.

Окремо 150 млн доларів будуть спрямовані для страхування політичних ризиків для підтримки операцій, які будуть укладатися в аграрно-експортному секторі.

152 млн доларів — для українських компаній, які будуть працювати у виробничому секторі.

Українські компанії також підписували угоди з іноземними. Мінекономіки відомо про 14 угод на понад 560 мільйонів євро, утім Свириденко припускає, що їх може бути більше.

Що відомо про Ukraine Recovery Conference, URC2024

11 червня в німецькій столиці Берліні за участі президента України Володимира Зеленського та канцлера ФРН Олафа Шольца стартує Конференція з відновлення України – Ukraine Recovery Conference.

Берлінська конференція з реконструкції (Ukraine Recovery Conference, URC2024) — це вже третя конференція з реконструкції з початку повномасштабної війни. 

У липні 2022 року учасники в Лугано (Швейцарія) погодили основні принципи реконструкції: вона має бути орієнтованою на реформи, прозорою, демократичною та сталою.

На конференції у Лондоні 2023 року в центрі уваги була мобілізація приватного сектору. У 2025 році конференцію разом з Україною прийматиме Італія.

Раніше уряд Німеччини оголосив, що цей захід відвідають понад 2000 учасників з понад 60 країн.

URC2024 зосередиться на таких чотирьох темах:

  • діловий вимір – мобілізація приватного сектору для реконструкції та економічного зростання;
  • людський вимір — соціальне відновлення та людський капітал для майбутнього України;
  • місцевий і регіональний вимір — відновлення муніципалітетів і регіонів;
  • вимір ЄС – вступ до ЄС і відповідні реформи.
Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: