fbpx
Сьогодні
Фото 13:29 17 Чер 2024

В Одесі представили новітній український морський БпЛА Stalker 5.0

English version here

Фото: Думська

На міжнародному форумі з безпеки в чорноморському регіоні Black Sea Security Forum 2024 в Одесі представили новітній український морський безпілотник Stalker 5.0.

Про це повідомляє Думська, передає Рубрика.

Дрон має:

  • довжину близько 5 метрів,
  • ширину – 1,2 метра.

Дальність ходу складає 600 кілометрів, у конфігурації камікадзе на борт може бути встановлена бойова частина масою у 150 кілограмів.

Окрім функції камікадзе, Stalker 5.0 може використовуватися як логістична платформа для доставки озброєння, спорядження та провізії у спеціальному відсіку.

Фото: Думська

У спеціальному відсіку, облаштованому в корпусі, може доставляти воду, продовольство, військове спорядження та інші вантажі на острови або ділянки узбережжя, де перебувають Сили оборони.

Також дрон може використовуватися для:

  • проведення розвідувальних операцій,
  • патрулювання прибережної зони й річок.

В рух дрон приводить навісний бензиновий двигун з потужністю у 60 кінських сил, він здатен розігнати Stalker 5.0 до швидкості понад 40 вузлів (близько 75 км/год).

Крейсерська швидкість надводного дрона складає 30 вузлів (55 км/год).

Фото: Думська

Зв'язок забезпечується за допомогою супутникової системи Starlink.

Повідомляється, що вартість Stalker 5.0 становить близько 60 тисяч євро, однак поки що невідомо, чи вартість включає бойову частину.

Зазначимо, що основними відомими надводними дронами в арсеналі Сил оборони України залишаються Sea Baby, Magura V5 та "Микола-3". Окрім них на озброєнні перебувають "Мамай" та велика кількість різних перехідних ланок та малосерійних виробів.

Такі дрони є одним з факторів стримування російського флоту, вони виконують різноманітні завдання, починаючи від розвідки, закінчуючи ударними операціями.

За недовгий час свого існування, українські морські дрони завдали противнику величезної шкоди й затопили не одне вороже судно й корабель.

Що відомо про українські морські дрони

Під час повномасштабної війни Україна значно розширила виробництво вітчизняних дронів. Зокрема, в Україні були вироблені морські дрони та був створений спеціальний флот.

В Україні були вироблені не лише морські дрони Sea Baby, але й Magura V5, які активно застосовують бійці Головного управління розвідки Міноборони.

За словами Дехтяренка, ці дрони вже уразили 11 російських кораблів:

А 26 грудня 2023 року українські Сили оборони атакували великий десантний корабель Чорноморського флоту рф "Новочеркаськ" у районі Феодосії.

Також українські розвідники в ніч проти 1 лютого знищили ракетний катер "Івановєц" Чорноморського флоту рф. Його вартість становить орієнтовно 60-70 мільйонів доларів.

Також за допомогою Sea Baby СБУ підірвала Кримський міст, "який неможливо зруйнувати". А разом із ним остаточно поховала самовпевненість росіян. 

Окрім СБУ, морські дрони проти росіян використовує і Головне управління розвідки. На озброєнні ГУР є власний безпілотник – Magura.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: