fbpx
Сьогодні
11:59 17 Чер 2024

Швейцарія допустила участь диктатора рф в новому саміті миру: без арешту через ордер

English version here

Фото: lickr.com

Попри наявність ордера Міжнародного кримінального суду, президент російської федерації володимир путін може бути присутнім на подальших потенційних конференціях та переговорах щодо миру в Україні, організованих Швейцарією.

Про це заявила президент Швейцарії Віола Амхерд, повідомляє Рубрика з посиланням на її прес-конференцію за підсумками саміту.

На питання журналістів щодо можливої присутності путіна у Швейцарії з урахуванням виданого МКС ордера на його арешт для подальших переговорів і, можливо, конференції щодо миру в Україні, Амхерд сказала, що це можливо.

"Так, якщо присутність державного діяча необхідна для проведення конференції, то можна зробити виняток. І в разі переговорів про мир в Україні з Росією це було б якраз таким випадком. Але це має бути рішення уряду", – сказала вона.

Її слова також підтвердив міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс. Він сказав, що це може бути організовано.

"Це можливо відповідно до наших законів. Звичайно, ми маємо робити це разом із МКС, але як держава, що приймає, – можемо зробити виняток із цього", – сказав він.

Ордер на арешт путіна

Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт російського диктатора володимира путіна у зв'язку з його причетністю до злочинів, скоєних під час війни в Україні.

Це рішення стало важливим кроком у процесі міжнародного правосуддя та відповідальності за воєнні злочини. Ордер на арешт був виданий на основі звинувачень у грубих порушеннях міжнародного права, включаючи злочини проти людяності та військові злочини.

Ордер має на меті притягнути путіна до відповідальності та забезпечити справедливість для жертв конфлікту. Незважаючи на дипломатичний і політичний імунітет, видача ордера на арешт путіна є потужним сигналом від міжнародної спільноти про неприйнятність безкарності за такі дії.

Саміт миру у Швейцарії

15 та 16 червня у Швейцарії відбувся саміт миру України. У ньому взяли участь представники 100 країн та міжнародних організацій.

Попри заяви ЗМІ, учасники саміт миру ухвалили спільну декларацію. Як відомо, її підписала 78 держав та чотири організації, в якій окреслили три головні моменти, пов'язані з атомною, продовольчою та гуманітарною безпекою.

Серед тих, хто не підписав комюніке – Саудівська Аравія, Таїланд, Індія, Мексика, ПАР, Бразилія та Об'єднані Арабські Емірати, Ірак, Йорданія.

Як пояснив глава МЗС України Дмитро Кулеба, документ буде відкритим. Тобто навіть після завершення саміту країни зможуть підписати декларацію.

Напрацьовані результати Саміту миру також передадуть представниками Російської Федерації.

Президент Володимир Зеленський анонсував другий саміт мируУкраїна не має часу для довготривалої роботи над тим, як прийти до миру у війни з росією, треба діяти швидко. 

Як заявив міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассісругий саміт миру може відбутися до президентських виборів у Сполучених Штатах Америки.

Деякі країни вже висловили свою цікавість у проведенні наступного саміту миру.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: