fbpx
Сьогодні
16:47 17 Чер 2024

На морський дрон Magura встановили ракети класу “повітря-повітря” і використовують під час бойових операцій, – ГУР

English version here

Фото: ГУР

Одна з нових модифікацій безекіпажної морської платформи Magura вже має на борту ракети Р-73. Це ракети радянського виробництва класу «повітря-повітря» з інфрачервоною системою самонаведення.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України, посилаючись на командира спецпідрозділу Group 13 із позивним «Тринадцятий», передає Рубрика.

Морські дрони Magura, оснащені такими ракетами, вже використовувалися під час бойових операцій на Чорному морі, і це стало серйозним фактором страху й ризику для російської авіації.

«Такі розробки ефективні – росіяни їх дуже бояться. Коли вони їх бачать, то бояться навіть підлітати. А унікальність в тому, що такого ні в кого немає… Це озброєння вже встановлене, і воно буде давати свої результати», – сказав Тринадцятий.

Саме керованими дронами Magura, як пригадав командир Group 13, був уражений російський розвідувальний корабель «Іван Хурс».

«Адреналін просто накриває. Руки – мокрі. При цьому дроном треба керувати досить ювелірно, я б сказав – ніжно. Рухи не мають бути різкі й неконтрольовані. Все має відбуватися плавно», – пояснив спецпризначенець ГУР МО України.

Тож ударні морські дрони Magura уже довели свою ефективність: позбавили Росію домінування в акваторії Чорного моря та знизили загрози для України.

Своєю чергою, представник ГУР Андрій Юсов розповів у коментарі "Фактам Тижня" на ICTV, що Magura довели свою ефективність, позбавивши РФ домінування у Чорному морі, а також знизили загрози для України.

"Чорноморський флот рф за підтримки авіації та інших компонентів тиснув і намагався створювати додаткові загрози для України, наших Сил безпеки і оборони: зокрема, загрози десантних операцій. Морські дрони, насамперед — Magura V5, стали такою асиметричною відповіддю, яку ворог досі не може наздогнати", — пояснив він.

Довідка

Ракета Р-73 – це авіаційна ракета ближнього радіуса, однак вона може запускатися і з наземних установок. Для її наведення не потрібний радар або інші системи, адже вона оснащена власною тепловою головкою самонаведення.

Цю ракету на борту безпілотника можна відрізнити від аналогічної, але більш ранньої Р-60 за специфічною формою хвостового оперення.

Що відомо про використання українського безпілотника Magura V5

Нагадаємо, 6 травня ГУР Міноборони України за допомогою дрона Magura V5 уразило і знищило швидкісний катер ворога у бухті Вузька в Криму.

Згодом у розвідці уточнили, що знищили в Чорному морі російський катер серії "Мангуст" 150, яких у тамтешній акваторії не так багато. Судно затонуло.

Також керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов повідомив, що російський ракетний катер "Івановєц" був знищений морськими дронами MAGURA V5 українського виробництва у ніч проти 1 лютого.

Окрім цього, 14 лютого було потоплено великий десантний корабель "Цезарь Куніков" поблизу Алупки. Успішну місію зі знищення цього ВДК здійснили спецпризначенці "Групи 13" ГУР МО України, використавши дрони Magura V5. Варто зауважити, що цей великий десантний корабель був одним із найновіших російських суден.

І нарешті російський патрульний корабель проєкту 22160 "Сергій Котов".

Першою ж ціллю цих надводних безпілотників ГУР став російський розвідувальний корабель "Іван Хурс".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: