fbpx
Сьогодні
14:35 17 Чер 2024

МОЗ: для відновлення медичної системи потрібно понад 14 мільярдів доларів в найближчі 10 років

English version here

У найближчі 10 років Україні для відновлення медичної системи, зокрема лікарень, потрібно понад 14 мільярдів доларів.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Окрім того, очільник відомства наголосив, що росія намагається знищити не лише наші лікарні, а й руйнує "швидкі", аптеки, вивозить обладнання та ліки, вбиває медиків.

"Загальні втрати медичної сфери від війни колосальні — це щонайменше 17,8 мільярда доларів", — зазначив міністр.

Станом на зараз, з його слів, унаслідок атак рф 1618 медзакладів пошкоджені та ще 214 зруйновані повністю й не підлягають відновленню. Найбільше їх у Харківській, Донецькій, Миколаївській, Київській, Чернігівській, Дніпропетровській, Херсонській та Запорізькій областях.

Ляшко підкреслив, що для продовження функціонування та розвитку нашої медичної системи необхідна підтримка міжнародних партнерів, і вона критично важлива.

"Адже попри все ми працюємо над побудовою системи якісної, доступної та безоплатної медичної допомоги для кожного українця. В умовах війни, коли щодня зростає кількість людей з травмами та пораненнями, це питання стає ще більш актуальним", зауважив він.

Водночас близько 880 медзакладів уже відновили з початку повномасштабної війни. Це лікарні на деокупованих територіях й ті, що зазнали незначних пошкоджень: мали вибиті вікна, зламані покрівлі чи пошкоджений фасад.

В МОЗ нагадали, що попри війну відновлення українських лікарень є одним із пріоритетів для держави. Саме тому роботи з відновлення триватимуть й надалі. Зокрема, лише на Миколаївщині було відновлено повністю 81 об'єкт медзакладів та ще 51 відновлений частково.

Загалом в Україні 508 медзакладів вдалося відновити повністю та ще 360 – відновлені частково.

Нагадаємо, що уряд Німеччини надав кошти на побудову сучасної лікарні в Запорізькій області. Це вже шоста модульна лікарня в Україні, яку профінансував уряд Німеччини в рамках проєкту "Спеціальна програма підтримки України / EU4ResilientRegions" і здійснюється GIZ Ukraine.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: