fbpx
Сьогодні
20:47 17 Чер 2024

Латвія передала Україні першу партію безпілотників у межах "коаліції дронів"

English version here

Фото:mod.gov.lv

Уряд Латвії передав Збройним силам України першу партію безпілотників, закуплених в рамках «коаліції дронів», і вже підготував другу.

Про це повідомив міністр оборони Латвії Андріс Спрудс в інтерв'ю АрміяInform, цитує Рубрика.

«Латвія організувала партію дронів і їх вже відправили. Зараз ми вже збираємо другу партію безпілотників, яка незабаром має бути відправлена в Україну», – сказав Спрудс.

Загалом, за його словами, Латвія, яка разом з Британією очолює «коаліцію дронів», оголосила про зобов'язання внести цього року 20 млн євро на реалізацію цієї ініціативи.

«Разом з цим коли ми рахуємо ті країни, які вже взяли на себе зобов'язання, то це понад 500 мільйонів, точніше, 549 мільйонів євро вже обіцяні державами-членами, партнерами в рамках «коаліції дронів». Отже, наступний крок – ефективно використовувати це фінансування, і ми робимо це на декількох рівнях», – зазначив Спрудс.

Він також підтвердив, що Латвія не накладає жодних обмежень щодо використання наданої Україні зброї, зазначивши, що росія — це країна-агресор, а Україна має право на самооборону.

«Тому коли ми надаємо нашу техніку, то Україна може використовувати її відповідно до своїх військово-стратегічних розрахунків і потреб», – наголосив міністр оборони Латвії.

Нагадаємо, що Латвія в межах ініціативи ІТ-коаліція передала Україні комунікаційне обладнання вартістю близько 100 тисяч євро. Це має  забезпечити бригади зв'язком на тактичному рівні.

Коаліція дронів

Нагадаємо, що 18 січня повідомлялось про створення Коаліції дронів та засобів радіоелектронної боротьби.

Ініціатором створення Коаліції стала Латвія. Про ініціативу оголосили під час зустрічі її міністра оборони Андріса Спрудса з міністром оборони України Рустемом Умєровим у грудні 2023 року.

За словами латвійського міністра, ця ініціатива допоможе українським військовим у війні, де використання дронів стало важливим елементом бойових дій.

Заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Катерина Черногоренко презентувала представникам 13 країн-учасниць потребу України в безпілотних системах, засобах радіоелектронної боротьби та технологіях, що захищатимуть критичну інфраструктуру.

Представники України запропонували партнерам форму коаліції дронів, яку назвали "50—30—20", де:

  • 50% того траншу – це закупівля українських виробників.
  • 30% Україна готова отримувати у вигляді готових дронів від виробників країн-партнерок.
  • 20%, залишок зі 100, — це гроші на спільні підприємства.

За цим планом, в Україні повинні з'являтися спільні заводи.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: