fbpx
Сьогодні
Фото 14:54 17 Чер 2024

Крапля життя: в Україні з'явилися нові пам’ятні монети, присвячені донорам крові

Фото: Нацбанк України

Національний банк України ввів в обіг нові пам'ятні монети номіналом 5 і 10 гривень, які присвячені донорам крові та названі "Крапля життя".

Про це повідомили у Нацбанку, пише Рубрика.

Як зазначають, нещодавно у Всесвітній день донора крові Національний банк України презентував нові пам'ятні монети "Крапля життя".

Нові пам'ятні монети присвячені людям, чий неоціненний внесок рятує життя й підтримує здоров'я нації.

"Це символ єднання навколо ідеалів гуманності та доброчинності,  а також вияв нашої вдячності кожному, хто готовий допомогти, поділитися частинкою себе, аби врятувати та підтримати інших.

Нові монети викарбувані з металу, але справжня їх цінність – у людській доброті, без якої неможливе донорство. Сподіваємося, що все більше українців об'єднуватимуться навколо цієї благородної справи, бо, лише об'єднавши зусилля, можна врятувати тисячі життів та перемогти", – сказав заступник Голови Національного банку Олексій Шабан.

На аверсі монети в центрі зображено об'ємну краплю крові, яку оточують схематичні фігури людей, з'єднаних рукостисканнями.

Цей образ є свідченням благородної спільної мети – рятувати життя. Від кожної фігури до центру кола рухаються стилізовані краплі крові, які символізують особистий внесок у донорство кожного небайдужого. 

Крапля життя монета донор

Фото: Нацбанк України

На реверсі на дзеркальному тлі праворуч розташований напис "ЖИТТЯˮ, який стилізовано під систему для переливання крові з голкою.

Цей елемент символізує процес забезпечення кров'ю судин, що зображені внизу ліворуч. Стилізована крапля та напис "ЖИТТЯ" гармонійно поєднуються в назву монети – "Крапля життя". 

Крапля життя монета донор

Фото: Нацбанк України

Монети мають наступні характеристики:

  1. 5 грн — зроблено з нейзильберу (сплаву міді, нікелю та цинку);
  2. 10 грн — зі срібла;
  • Тираж монети номіналом 5 грн — 75 тис. штук;
  • Тираж монети номіналом 10 грн — 5 тис. штук.

Нагадаємо, що до Всесвітнього дня донора крові, який відзначають 14 червня, у вестибюлі станції метро "Золоті ворота" запрацювала виставка "Ділитись життям".

Також у Києві нагородили 88 заслужених та почесних донорів крові України на щорічній церемонії ДонорUA Awards 2024. Премію вручають вчетверте.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: