fbpx
Сьогодні
13:59 17 Чер 2024

ISW: президента рф не цікавлять добросовісні переговори про мир в Україні

English version here

Фото: скриншот відео

На думку аналітиків Інституту вивчення війни (ISW), російський диктатор володимир путін не зацікавлений та й навряд чи буде зацікавлений  у найближчому майбутньому в добросовісних переговорах про мир в Україні.

Як передає Рубрика, про це пише Інституту вивчення війни (ISW).

Переважна більшість країн та міжнародних організацій, які взяли участь в ініційованому Україною Глобальному саміті миру у Швейцарії 15-16 червня, підписали спільне комюніке, в якому підтвердили підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

У комюніке також підтверджено:

  • підтримку експлуатації Україною та контролю над окупованою росією Запорізькою атомною електростанцією (ЗАЕС) для забезпечення безпеки ядерної енергії та установок,
  • "вільного, повного та безпечного" комерційного судноплавства в Чорному морі для забезпечення глобальної продовольчої безпеки,
  • обміну всіх військовополонених,
  • повернення всіх "депортованих і незаконно переміщених українських дітей" та інших незаконно затриманих українських цивільних осіб.

Близько 80 країн і міжнародних організацій підписали комюніке, хоча Саудівська Аравія, Індія, Південна Африка, Вірменія, Бахрейн, ОАЕ і Бразилія (яка була присутня на саміті як "спостерігач") були серед країн, які не підтримали комюніке.

В Офісі президента України підкреслили, що метою саміту було сприяння "справедливому миру … на основі Статуту ООН та міжнародного права", підкресливши зусилля України заручитися підтримкою міжнародної спільноти у припиненні війни на умовах, які не порушують міжнародне право, не ставлячи під загрозу територіальну цілісність чи суверенітет України.

16 червня на саміті прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що "росія не повинна зараз сидіти за столом переговорів", і що мир в Україні настане лише тоді, "коли Росія погодиться з міжнародними принципами та статутом ООН".

При цьому аналітики зазначають, що ISW продовжує вважати, що правитель путін не зацікавлений у добросовісних переговорах і лише імітує зацікавленість у переговорах в окремих випадках у рамках більш широких інформаційних зусиль, спрямованих на те, щоб підбурити Захід піти на поступки, які б порушили суверенітет України.

Путін навряд чи буде зацікавлений у добросовісних переговорах в осяжному майбутньому, враховуючи, що нещодавно він виклав теорію російської перемоги в Україні, яка ґрунтується на припущенні, що російські війська здатні до невизначеного в часі повзучого просування на полі бою, щоб витримати західну підтримку України.

Ключові висновки ISW за 16 червня:

  • Переважна більшість країн та міжнародних організацій, які взяли участь в ініційованому Україною Глобальному саміті миру у Швейцарії 15-16 червня, підписали спільне комюніке, в якому підтвердили підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.
  • Втеча в'язнів та захоплення заручників у російському СІЗО в Ростові-на-Дону викликали скарги російських ультранаціоналістів, які підкреслили нездатність Росії боротися з внутрішнім екстремізмом після терористичної атаки в Крокус Сіті Холі 22 березня.
  • Кремль і пов'язані з ним структури продовжують використовувати відносини Росії з Республікою Сербською (сербським політичним утворенням у складі Боснії і Герцеговини – ред.) для дестабілізації ситуації на Балканах.
  • Російські війська нещодавно просунулися вперед поблизу Вовчанська та Донецька.
  • За повідомленнями, російські військові продовжують примушувати своїх призовників підписувати контракти на військову службу з Міністерством оборони Росії, ймовірно, в рамках криптомобілізації, що триває.

Як зазначив Володимир Зеленський, заява російського президента володимира путіна про територіальні претензії до України – це велика помилка, яка корисна для України.

Також український президент відповів, за якої умови готовий до перемовин з рф та назвав два шляхи тиску на росію для закінчення війни.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: