fbpx
Сьогодні
Фото, відео 16:05 17 Чер 2024

У Львові мешканці долучилися до ініціативи International Refill Day: у чому рішення

Фото: Інстаграм / hola.hrechka

Засновниці львівської крамниці екотоварів "Гола Гречка" Софія Сидоренко та Ольга Кашуба напередодні долучили українців до ініціативи International Refill Day.

Про це пише Рубрика, посилаючись на організаторів.

У чому проблема?

У всьому світі менш як 2% споживчої упаковки є багаторазовою, а це означає, що значна її частина потрапляє на сміттєзвалища. І навіть предмети, які переробляються, забирають багато енергії, щоб процеси працювали.

До того ж компанії, що виробляють пластикові упаковки, споживають левову частку газу та нафти, які закуповують у росії.

Ще у 2020 році 38% газу та 22% нафти в ЄС надходили з росії, але зараз Європа намагається активно скорочувати використання російського газу, впроваджуючи різноманітні обмеження для населення. При цьому 40% енергії, що здобувається від нафти й газу, йде на виробництво пластикових упаковок. 

Яке рішення?

Захисники прав споживачів, представники брендів, громадські групи та повсякденні активісти – усі запрошуються змінити ситуацію, об'єднавшись і підтримавши зусилля Всесвітнього Дня повторного використання.

Адже ініціатива International Refill Day покликана зменшити використання одноразового пластику та інших пакувальних матеріалів завдяки повторному наповненню ємностей.

Тому львівські екопідприємиці залучили українців до еко-ініціативи, під час якої у "Голій Гречці" можна отримати багаторазові тари.

Як це працює?

Так, в крамниці можна було отримати безкоштовну багаторазову тару (скляні слоїки).

багаторазова тара

Фото: Інстаграм / hola.hrechka

Також львів'яни могли приносити чисті скляні слоїки в крамницю за адресою вулиця Каліча Гора, 6, щоб ті використали повторно.

багаторазова тара

Фото: Інстаграм / hola.hrechka

"Ключовими критеріями вибору тари для повторного наповнення є герметичність, легкість у митті та можливість маркування.

Це можуть бути скляні банки, металеві та силіконові контейнери, термоси, тканинні мішечки та інше", – коментують в крамниці.

Окрім того, як кажуть організатори, ініціатива також покликана зменшити надходження коштів до країни-агресора, оскільки росія є одним з основних постачальників викопного палива, з якого виготовляється пластик.

багаторазова тара

Фото: Інстаграм / hola.hrechka

Як писала "Рубрика", енергоефективність та енергоощадження є пріоритетними напрямками енергетичної політики більшості країн світу. Для України, енергосистему якої щодня атакує російська армія, це особливо актуально. Розумне споживання електроенергії — це не тільки економічна вигода для держави та споживачів, зменшення навантаження на електричні мережі, це також і про збереження довкілля.

"Рубрика" разом з громадською спілкою "Український Альянс Нуль Відходів" розповідала, як повторне використання, зокрема тари та іншого паковання, може допомогти нашій енергетиці. Читайте докладніше про це у нашому матеріалі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: