fbpx
Сьогодні
13:13 16 Чер 2024

Зеленський на Саміті миру зустрівся з президентом Кенії: говорили про створення хабів для українського зерна в Африці

Фото: ОПУ

У межах участі в Глобальному саміті миру у Швейцарії президент Володимир Зеленський провів зустріч з президентом Кенії Вільямом Руто, подякувавши йому за принципову позицію щодо підтримки суверенітету й територіальної цілісності України.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сайт Офісу президента.

Як повідомляють, Глава держави відзначив участь Вільяма Руто в Саміті миру та принципову позицію щодо підтримки суверенітету й територіальної цілісності України.

"Дякую за вашу активну участь у Саміті. Ми розпочали обговорення питання продовольчої безпеки, яке дуже важливе для обох країн", наголосив Зеленський.

Президент відзначив важливість співголовування президента Кенії у тематичній панелі саміту миру Продовольча безпека і свобода судноплавства.

Сторони також обговорили дуже важливе для обох країн питання продовольчої безпеки:

  • розвиток українсько-кенійських відносин,
  • проєкти у сфері експорту сільськогосподарської продукції.

Також президенти розглянули можливу участь Кенії у створенні хабів для українського зерна в портах Африки.

Що відомо про "гуманітарний коридор" у Чорному морі

У серпні минулого року Україна оголосила про "гуманітарний коридор", щоб звільнити кораблі, що прямують до африканських та азійських ринків, і щоб обійти фактичну блокаду росії після того, як Москва відмовилася від угоди, яка гарантувала її експорт під час війни.

ВМС ЗСУ повідомили про відкриття тимчасового коридору, яким можуть скористатися всі цивільні судна, зокрема ті, які перебувають у портах Одеси.

Окрім того, український Уряд створив новий механізм страхування суден від воєнних ризиків, який дозволить значно знизити чинні страхові внески для перевізників, які експортують та імпортують з чи до нашої країни морем.

Нагадаємо, 3 березня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна продовжить розвивати гуманітарну програму Grain from Ukraine.

Програма Grain from Ukraine передбачає закупівлю українського зерна країнами-партнерами та передачу його державам, які потерпають через гуманітарну кризу. Програма реалізується в партнерстві з Всесвітньою продовольчою програмою під егідою Організації Об'єднаних Націй.

Варто додати, що в Україні вистачає портових потужностей, щоб покрити всю потребу в експорті: на одеські порти припадає 87% відправки агропродукції в інші країни.

Як писала Рубрика, розвідка Міноборони Великої Британії вважає, що високий рівень експорту демонструє здатність України експортувати продукцію через судноплавний коридор у Чорному морі. Також це сприятиме відновленню української економіки у цьому році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: