fbpx
Сьогодні
20:58 16 Чер 2024

В Офісі Президента пояснили, що буде далі після завершення саміту миру у Швейцарії

Фото: ОПУ

У Швейцарії закінчився перший установчий саміт миру, який ініціювала Україна. Після цього почнеться підготовка до наступного саміту миру.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на публікацію заступника керівника Офісу президента Ігоря Жовкви в Facebook.

Цими вихідними у Швейцарії пройшов перший саміт миру, який було ініційовано Україною. На ньому були присутні представники понад 100 країн та міжнародних організацій.

Президент Володимир Зеленський провів низку дипломатичних зустрічей для залучення партнерів у підтримці України. Після завершення саміту Зеленський розповів, що Україна вже починає працювати над наступною зустріччю.

Пізніше Жовква розповів про деталі того, які будуть наступні кроки України по завершенню першого саміту миру.

За його словами, наразі відбудуться тематичні заходи щодо кожного пункту на рівні міністрів та радників.

Зокрема, Україна вже має відповідну готовність до їх організації від низки країн.

Це Франція, Чехія, Туреччина, Кенія, Саудівська Аравія, Сполучені Штати, Норвегія, Польща, Канада, Катар, Чилі, Фінляндія, Нідерланди, Німеччина, Велика Британія.

"Після цього – виходимо на другий Саміт, що має закласти основи тривалого та справедливого миру", – повідомив Жовква.

Ігор Жовква також зазначив, що ті країни, які не приєдналися до спільного комюніке за результатами Саміту миру у Швейцарії, не зробили це через різні причини. Серед них — неможливість для деяких представників ухвалювати таке рішення.

За його словами, це пов'язано з тим, що деякі учасники саміту були присутніми не на тому рівні, який дав би їм право ухвалювати рішення про підтримку комюніке, — наприклад, на рівні міністрів. Після повернення до своїх країн вони мають звернутися до керівництва держави з цим питанням.

Крім того, для деяких країн таке рішення вимагало б окремої процедури, як то схвалення парламентом. Однак Жовква наголосив, що документ відкритий до підписання і ті країни, які його поки що не підписали, можуть зробити це пізніше.

"Концентруймося на тому, що документ на сьогодні підписаний переважною більшістю країн та організацій, які взяли участь у саміті", — додав заступник керівника ОП.

Саміт миру у Швейцарії

15 та 16 червня у Швейцарії відбувся саміт миру України. У ньому взяли участь представники 100 країн та міжнародних організацій.

Попри заяви ЗМІ, учасники саміт миру ухвалили спільну декларацію. Як відомо, її підписала 80 держав та чотири організації, в якій окреслили три головні моменти, пов'язані з атомною, продовольчою та гуманітарною безпекою.

Серед тих, хто не підписав комюніке – Саудівська Аравія, Таїланд, Індія, Мексика, ПАР, Бразилія та Об'єднані Арабські Емірати.

Як пояснив глава МЗС України Дмитро Кулеба, документ буде відкритим. Тобто навіть після завершення саміту країни зможуть підписати декларацію. Результати саміту також будуть передані Росії.

Президент Володимир Зеленський анонсував другий саміт миру: Україна не має часу для довготривалої роботи над тим, як прийти до миру у війни з росією, треба діяти швидко. 

Як заявив міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассісругий саміт миру може відбутися до президентських виборів у Сполучених Штатах Америки.

Деякі країни вже висловили свою цікавість у проведенні наступного саміту миру.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: