fbpx
Сьогодні
10:35 16 Чер 2024

В Аденській затоці хусити атакували українсько-польське судно: екіпажу вдалося покинути корабель

Фото: Marine Insight

Членам екіпажу суховантажу M/V Verbena, який належить Україні та який орендує Польща, після обстрілу єменськими хуситами вдалося покинути судно.

Про це пише Центральне командування США.

Як зазначають, два ракетні удари хусити завдали 13 червня.

Згідно зі зведенням, постраждало судно, що у власності української компанії і має польського оператора, проте ходить під прапором Палау. У корабель поцілили двічі.

"Підтримувані Іраном хусити запустили дві протикорабельні крилаті ракети в Аденську затоку. Обидві поцілили у M/V Verbena, судно-сухогруз під прапором Палау, в українській власності та з польським оператором…

M/V Verbena повідомляє про пошкодження і займання на борту. Команда продовжує гасити вогонь. Один цивільний моряк серйозно поранений", – повідомили у першому зведенні від 13 червня.

Зазначають, що судно перед цим стояло у Малайзії, а зараз прямує до Італії з вантажем будівельних лісоматеріалів.

У подальшому зведенні CENTCOM повідомило, що M/V Verbena вдруге, потрапило під обстріл. Удару було завдано протикорабельною балістичною ракетою, яку запустили з контрольованих хуситами районів Ємену.

У суботу 15 червня після обіду екіпаж подав сигнал лиха, повідомивши, що залишає судно.

Судно "Анна Мета" відгукнулося, щоб надати допомогу, підібрало моряків та перевозить їх у безпечне місце. Екіпаж покинув судно через тривалу пожежу та неможливість контролювати її.

Показово, що іранський фрегат IRIN Jamaran знаходився у восьми морських милях від судна Verbena і не відповів на сигнал лиха.

"Така тривала зловмисна і безрозсудна поведінка підтримуваних Іраном хуситів загрожує регіональній стабільності і ставить під загрозу життя моряків у Червоному морі і Аденській затоці.

Центральне командування США продовжуватиме діяти разом з партнерами для притягнення хуситів до відповідальності і послаблення їхнього військового потенціалу", наголосили у командуванні.

Центральне командування засудило дії хуситів, наголошуючи, що ті пояснюють свою поведінку захистом палестинців у секторі Гази, проте атакують громадян країн, які не мають жодного відношення до цієї війни.

Там також повідомили, що за останню добу його сили поцілили один радар ППО хуситів, а на морі знищили один морський безпілотник і два патрульних катери хуситів. Також збили безпілотник, запущений над Червоним морем.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: