fbpx
Сьогодні
16:30 16 Чер 2024

Учасники саміту миру ухвалили спільне комюніке: безпека на ЗАЕС, доступ до портів та повернення полонених

Фото: Офіс Президента

Учасники саміту миру у Швейцарії ухвалили спільне комюніке, яке включає три аспекти української формули миру. Його підтримали 80 країн та 4 організації.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Офіс президента.

Головні аспекти декларації першого саміту миру:

  • Ядерна безпека.Будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок має бути безпечним, захищеним, надійно охоронятися та не шкодити довкіллю. Українські атомні електростанції та установки, зокрема Запорізька атомна електростанція, повинні працювати безпечно та захищено під повним суверенним контролем України і відповідно до принципів МАГАТЕ та під її наглядом.

Будь-яка загроза або використання ядерної зброї в контексті війни в Україні є недопустимими.

  • Доступ до портів. Глобальна продовольча безпека залежить від безперебійного виробництва та постачання продуктів харчування. У зв'язку з цим вільне, повне та безпечне торговельне судноплавство, а також доступ до морських портів на Чорному та Азовському морях є надзвичайно важливими. Напади на торговельні судна в портах і на всьому маршруті, а також на цивільні порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними.

Продовольчу безпеку жодним чином не можна використовувати як зброю. Українська сільськогосподарська продукція має безпечно та вільно постачатися зацікавленим третім країнам.

  • Повернення полонених. Усі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну. Усі депортовані та незаконно переміщені українські діти та всі інші українські незаконно утримувані цивільні особи мають бути повернуті в Україну.

Опубліковано список країн, що підписали спільне комюніке Саміту миру.  У списку загалом – 80 країн та 4 організації.

Серед тих, хто комюніке не підписав:

  • Саудівська Аравія,
  • Таїланд,
  • Індія,
  • Мексика,
  • ПАР,
  • Бразилія,
  • Об'єднані Арабські Емірати.

Перший саміт миру

15 та 16 червня у Швейцарії відбувся саміт миру України. У ньому взяли участь представники 100 країн та міжнародних організацій.

Попри заяви ЗМІ, учасники саміт миру ухвалили спільну декларацію. Як відомо, її підписала 80 держав та чотири організації.

Як пояснив глава МЗС України Дмитро Кулеба, документ буде відкритим. Тобто навіть після завершення саміту країни зможуть підписати декларацію.

Головні цитати від лідерів та представників країн:

Президент Володимир Зеленський уже анонсував другий саміт миру: Україна не має часу для довготривалої роботи над тим, як прийти до миру у війни з росією, треба діяти швидко. 

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: