fbpx
Сьогодні
Фото 10:52 16 Чер 2024

У столиці після двох років перерви відбувся "Марш рівності"

English version here

Фото: Денис Булавін / hromadske

16 червня у Києві відбувся вперше після дворічної перерви "Марш рівності": вулицями столиці з прапорами та плакатами пройшли понад пів тисячі людей.

Про це повідомляє hromadske.

Як розповіли у виданні, вся процесія тривала недовго — хода була близько 10 хвилин.

Марш рівності

Фото: Денис Булавін / hromadske

До маршу долучилися активісти, військові, народні депутати та посли країн-партнерів, зокрема Великої Британії, Франції, Швеції тощо.

Марш рівності

Фото: Денис Булавін / hromadske

Згодом свою акцію почали представники правих організацій. Учасники Маршу спустилися до метро, решту поліція закликала швидко поїхати з місця. Як повідомляє кореспондент hromadske, на місці чергують багато правоохоронців.

Київ Марш рівності

Фото: Денис Булавін / hromadske

Київ Марш рівності

Фото: Денис Булавін / hromadske

До колони правих організацій долучився, зокрема Денис Нікітін — командир "Російського добровольчого корпусу", який воює на боці України.

"Сотні людей зібралися, приїхали ветерани з ампутацією. Що це значить? Українцям не все одно, військовим не все одно. Люди хочуть визначати державну політику, впливати на неї. Мають на це повне право. Особливо військові та ті, які захищали цю країну", — сказав Нікітін.

На зауваження про те, що серед військових також є представники ЛГБТ, той відповів:

"Їх тисячі, а нас сотні тисяч. Чому меншість знову диктує свою волю більшості".

Київ Марш рівності

Нагадаємо, що у столиці "КиївПрайд" планував провести "Марш рівності" на вулицях міста неподалік від укриття, а не в метрополітені.

Що передувало?

Нагадаємо, наприкінці травня у "КиївПрайді" заявили, що 16 червня відбудеться Марш рівності, який востаннє проходив у Києві в 2021 році. У зв'язку з воєнним станом, подія відбудеться в київському метро, і долучитися до неї зможе не більше 500 осіб.

Тоді команда «КиївПрайду» повідомила, що наразі веде переговори з військовою адміністрацією щодо організації маршу. Повний розклад подій буде опублікований пізніше на Instagram-сторінці  "КиївПрайду".

Організатори запевнили, що "Марш рівності" відповідатиме безпековим вимогам і буде узгодженим із владою. Однак названу локацію (київське метро) не погодили з міською держадміністрацією.

У КМДА закликали обрати іншу локацію задля безпеки учасників заходу та пасажирів, оскільки метро є інфраструктурою подвійного призначення. Опісля у "КиївПрайді" заявили, що можуть провести марш і без дозволу міської влади.

Нагадаємо, у 2023 році через війну українська громадська організація "КиївПрайд" провела Марш рівності у Ліверпулі. Тоді тисячі людей зібралися в британському місті.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: