fbpx
Сьогодні
09:34 16 Чер 2024

Дуда заявив, що російська федерація веде колоніальну війну та хоче зробити українців рабами

Анджей Дуда. Фото: "Радіо свобода"

Міжнародна спільнота має допомогти Україні відстояти суверенітет та визначати своє майбутнє, оскільки російська федерація веде колоніальну війну.

Про це заявив під час відкриття першого Саміту миру президент Польщі Анджей Дуда, передає Укрінформ.

Польський лідер нагадав, що неспровокована й незаконна російська агресія проти України триває вже 28 місяців, тобто понад 2 роки тривають злочини проти людяності, які вчиняє російський режим по всій Україні.

"Ця війна не лише жорстока і сповнена злочинів, вона імперіалістична й колоніальна за своєю природою.

Кремль намагається зробити українців і їхніх дітей рабами, використати українські ресурси, знищити їхню культуру та позбавити Україну права вільно обирати свій шлях розвитку й безпекові гарантії",- заявив Дуда.

Президент Польщі зауважив, що росію часто називають "в'язницею народів".

"Росія залишається найбільшою колоніальною імперією у світі, яка – на відміну від європейських держав – ніколи не пройшла процес деколонізації й ніколи не змогла розібратися з демонами свого минулого", – наголосив польський лідер.

Дуда також переконаний, що міжнародна спільнота має чітко сказати, "що у світі більше немає місця для колоніалізму".

Водночас він зауважив, що росія діє не сама – вона спирається у своїх злочинних діях на режим Лукашенка.

"Він не лише дозволив напасти російській армії зі своєї території, а й ініціював проти Польщі та країн Балтії низку гібридних атак, які тривають понад три роки", підкреслив польський лідер.

Глава Польщі зауважив, що Україна має повне право захищати свій суверенітет і незалежність відповідно до міжнародного права, а світова спільнота зобов'язана надавати Києву необхідну підтримку.

Зі слів Дуди, мирний договір, який буде напрацьовано, повинен забезпечувати суверенітет України та її право на самостійну зовнішню і внутрішню політику.

На думку польського лідера, дорога до миру буде довгою. При цьому він наголосив на необхідності "сфокусуватися на менш суперечливих питаннях", прогрес у яких дасть можливість "далі тиснути на Кремль, щоб він вивів свої війська з України", і успіх цієї ініціативи залежить від широкого представництва в ній країн ООН.

Що відомо про Глобальний саміт Миру

Нагадаємо, що Глобальний саміт миру триватиме 15-16 червня на курорті Бюргеншток у центральній Швейцарії.

У мирній конференції візьмуть участь понад 90 делегацій, зокрема 57 глав держав та урядів з усього світу. Росію на саміт не запрошували, вона сама неодноразово його відкидала. Усім присутнім нададуть можливість висловити своє бачення справедливого і сталого миру в Україні.

Головні цитати від лідерів та представників країн:

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: