fbpx
Сьогодні
15:30 16 Чер 2024

87% української агропродукції експортують через порти Великої Одеси та Дунаю, — Висоцький

English version here

Завантаження української пшениці на балкер AMIRA HANA в порту Чорноморськ. Фото: Telegram / Міністераство інфраструктури

В Україні вистачає портових потужностей, щоб покрити всю потребу в експорті: на одеські порти припадає 87% відправки агропродукції в інші країни.

Про це напередодні розповів в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час Black Sea Security Forum, передає Суспільне.

Як зазначив виконуючий обов'язки міністра, 75% агроекспорту припадає на порти Великої Одеси:

  • Чорноморськ,
  • Південний,
  • Одеський.

Ще 12% — на порти, які розташовані на річці Дунай.

"Ця цифра стосовно портів Великої Одеси зросла в рази. Якщо говоримо про дунайські порти, то минулого року вони активно працювали, зараз їхня частка трішки знизилась", уточнив посадовець.

Тарас Висоцький

В.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час Black Sea Security Forum в Одесі, 14 червня 2024 року. Фото: Суспільне Одеса

Висоцький також додав, що на цей момент дефіциту портових потужностей немає і вони дозволяють покрити всю потребу в експорті.

"Станом на сьогодні портові потужності дозволяють покрити всю потребу в експорті, навіть цей рік ми будемо завершувати з середньостатистичними кінцевими залишками.

Наразі дефіциту портових потужностей немає, але це й тому, що 20% територій тимчасово окуповані, тобто наші об'єми виробництва менші", — зазначив міністр.

Голова Одеської ОВА на цьому ж форумі 14 червня повідомив, що з початку 2024 року через одеські порти експортували 46 мільйонів тонн продукції, серед якої і агропродукція.

А це, з його слів, на 70% більше, ніж минулого року.

Що відомо про "гуманітарний коридор" у Чорному морі

У серпні минулого року Україна оголосила про "гуманітарний коридор", щоб звільнити кораблі, що прямують до африканських та азійських ринків, і щоб обійти фактичну блокаду росії після того, як Москва відмовилася від угоди, яка гарантувала її експорт під час війни.

ВМС ЗСУ повідомили про відкриття тимчасового коридору, яким можуть скористатися всі цивільні судна, зокрема ті, які перебувають у портах Одеси.

Окрім того, український Уряд створив новий механізм страхування суден від воєнних ризиків, який дозволить значно знизити чинні страхові внески для перевізників, які експортують та імпортують з чи до нашої країни морем.

Нагадаємо, 3 березня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна продовжить розвивати гуманітарну програму Grain from Ukraine.

Програма Grain from Ukraine передбачає закупівлю українського зерна країнами-партнерами та передачу його державам, які потерпають через гуманітарну кризу. Програма реалізується в партнерстві з Всесвітньою продовольчою програмою під егідою Організації Об'єднаних Націй.

Як писала Рубрика, розвідка Міноборони Великої Британії вважає, що високий рівень експорту демонструє здатність України експортувати продукцію через судноплавний коридор у Чорному морі. Також це сприятиме відновленню української економіки у цьому році.

Нагадаємо, у травні Україна експортувала рекордні 108 тисяч тонн цукру, з яких до Європейського Союзу було відправлено 65%, інших країн – 35%.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: